Βουτιά της τουρκικής λίρας μετά τις απειλές Τραμπ

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «να καταστρέψει ολοσχερώς και να εξολοθρεύσει» την τουρκική οικονομία στην περίπτωση που η Άγκυρα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που ο ίδιος, με την «ανυπέρβλητη σοφία» του, θεωρήσει είναι ότι «εκτός ορίων», έπειτα από την απόφασή του να δώσει διαταγή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την βορειοανατολική Συρία.

Η τουρκική λίρα διολίσθησε 2% στο 5,82 έναντι του δολαρίου. Αν η τουρκική λίρα «επηρεαστεί πραγματικά» από τις απειλές των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από την ενδεχόμενη ανταπόκριση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αν θα προχωρήσει με εισβολή στη Συρία, δήλωσε ο Brendan McKenna της Wells Fargo Securities στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία θα μπορούσαν να φέρουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και ο τύπος των κυρώσεων θα είχε επίσης αντίκτυπο στο τουρκικό νόμισμα.

Η λίρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα από ενδεχόμενες κυρώσεις που συνδέονται με ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό που σχετίζονται με κυρώσεις που συνδέονται με τη Συρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ