Το Γιαβούζ ξεκινά σήμερα γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Γιαβούζ ξεκινά σήμερα γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, η Αγκυρα έστειλε το γεωτρύπανο Γιαβούζ στο «οικόπεδο 7» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ανακοίνωσε πως σήμερα θα ξεκινήσει γεωτρήσεις. Η Τουρκία υποστηρίζει πως η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι του σημείου όπου θα κάνει γεωτρήσεις το γεωτρύπανο.

«Συνεχίζουμε ασταμάτητα τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Φατίχ έφτασε στα 4.000 μέτρα και με τη βοήθεια του Θεού θα πάει πιο βαθιά. Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ, μετά την Καρπασία, τώρα πήγε για γεωτρήσεις στη θέση “Μόρφου 1”», ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του προς τους αξιωματούχους του κόμματός του.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, με μήνυμά του στο twitter ενημέρωσε για τη σημερινή έναρξη των γεωτρήσεων.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο Πομπέο, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «Κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά ώστε να μην υπάρχει στρατιωτικοποίηση των θεμάτων αυτών και να υπάρχει αποκλιμάκωση. Υπάρχουν και όρια. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, στην Τουρκία, παράνομες γεωτρήσεις».

Ο ίδιος, σε πιο αυστηρό ύφος, ανέφερε: «Ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάση διεθνείς κανόνες. Είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτές και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».

Στο ζήτημα αυτό απάντησε με έμμεσο τρόπο ο Ερντογάν, τονίζοντας: «Η Τουρκία διανύει μια περίοδο που θα καθορίσει το μέλλον της για τα επόμενα 25 και 50 χρόνια. Οι κρυφές και οι ανοιχτές επιθέσεις εναντίον του λαού μας δεν κατάφεραν να τον γονατίσουν, αλλά κούρασαν. Γίναμε πιο δυνατοί σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε. Τώρα όμως σε σχέση με χθες έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος πρόκλησης ζημιάς στην Τουρκία».

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα