Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το πράσινο φως στην τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα, η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού "Χαλιφάτου" από τις ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται να είναι εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Ήδη από χθες, Κυριακή, υπήρξε μετακίνηση τουρκικών στρατευμάτων προς τα σύνορα με την Τουρκία γεγονός που επέτεινε την αγωνία για την επικείμενη εισβολή.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν κατά των απειλών της Τουρκίας για εισβολή. 

Οι κουρδικές Αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στον βορρά της Συρίας προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά– οι οποίοι συνδέονται με τον ISIS. 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα