Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων προς ανατολική κατεύθυνση, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Σύμφωνα με το επιτελείο, η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση τουλάχιστον βαλλιστικών πυραύλων ακόμη απροσδιόριστου τύπου από την Γουονσάν, στην επαρχία Κανγκγουόν, προς τη θάλασσα.

Η δοκιμή του πυραύλου καταγράφηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι συμφώνησε με τις ΗΠΑ να ξαναρχίσουν την Παρασκευή 4η και το Σάββατο 5η Οκτωβρίου οι διμερείς συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, διαδικασία που έχει περιέλθει σε τέλμα από τις αρχές της χρονιάς.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας βορειοκορεατικός πύραυλος φαίνεται πως κατέπεσε στη θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, χωρίς πάντως να χτυπήσει κάποιο αεροσκάφος ή πλοίο στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Σούγκα, ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα στις 07:27 [τοπική ώρα, 01:27 ώρα Ελλάδας], ενώ άλλος ένας έπεσε στη θάλασσα μερικά λεπτά νωρίτερα εκτός ιαπωνικής ΑΟΖ.

Αρχικά το Γιονάπ είχε μεταδώσει ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν ήταν μικρού δραστικού βεληνεκούς, αλλά κατόπιν ανέφερε πως το επιτελείο δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τον τύπο, την ακτίνα δράσης ούτε το μέγιστο ύψος στο οποίο έφθασαν οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν.

«Ο στρατός μας παρακολουθεί την κατάσταση» και «βρίσκεται σε ετοιμότητα», ανέφερε το επιτελείο, σύμφωνα με το Γιονάπ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα