Thomas Cook: «Όμηροι» των ξενοδόχων τουρίστες στην Τενερίφη

Thomas Cook: «Όμηροι» των ξενοδόχων τουρίστες στην Τενερίφη

 Δεν έχει τέλος ο Γολγοθάς τουριστών που ταξίδεψαν με την Thomas Cook. Ξενοδόχοι τους ζητούν να πληρώσουν τη διαμονή τους. Καταγγελίες φωτιά και για αισχροκέρδεια από ανταγωνιστικές εταιρίες. Σχεδόν 900 ευρώ πάνω οι τιμές των πακέτων μετά την πτώχευση! 400% πάνω η τιμή εισιτήριου από Λονδίνο προς Ορλάντο με τη British Airways!

Οι πρώτοι ταξιδιώτες της Thomas Cook κατάφεραν (και μάλιστα πανηγυρίζοντας) να επιστρέψουν στη Βρετανία, αλλά περισσότεροι από 135.000 άλλοι περιμένουν τη… σειρά τους. Μόνο που κάποιοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την αναμονή αλλά και τη στάση των ξενοδόχων.

Χαρακτηριστικές οι καταγγελίες πως Βρετανοί τουρίστες κρατούνται «όμηροι» στην Τενερίφη, με τους ξενοδόχους να τους ζητούν να πληρώσουν για τη διαμονή τους ειδάλλως να τους πετάξουν στο δρόμο.

Όλα γίνονται στο ξενοδοχείο Troya στην Τενερίφη. Ανάμεσα σε εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή «πληρώστε ή φύγετε» είναι και η Ελίζαμπερ Τέλφορντ, που μένει στο ξενοδοχείο με τον σύζυγό της. Η περίπτωσή της είναι ιδιαίτερη γιατί η 54χρονη εργαζόταν στην Thomas Cook. Και τη Δευτέρα όχι μόνο έμαθε ότι μένει άνεργη, αλλά άκουσε και τους ανθρώπους του ξενοδοχείο να της ζητούν είτε να δώσει επιπλέον 661 ευρώ είτε να φύγει!

Έμαθε για την απόλυσή της μέσω e-mail, με την εταιρία να της ανακοινώνει τη χρεοκοπία και να τονίζει πως… λυπάται, χωρίς όμως να της λέει τίποτα για την αποζημίωση ή τη σύνταξή της. Λίγο αφού είδε το e-mail, είδε κι ένα σημείωμα κάτω από την πόρτα του δωματίου της. Τους ζητούσαν να επικοινωνήσουν με τη ρεσεψιόν άμεσα. Όταν κατέβηκαν, η ρεσεψιονίστ τους έδωσε ένα κομμάτι χαρτί με γραμμένο πάνω τον αριθμό 661. «Απαίτησε να το πληρώσουμε ή αλλιώς θα μας πετούσαν έξω από ξενοδοχείο».
«Φοβόμαστε να φύγουμε από το δωμάτιο»

Ο Στέφεν ΜακΓκόνελ και η Στέισι Ρόμπινσον κατήγγειλαν επίσης τα όσα έγιναν στην Τενερίφη. Βρίσκονται στην Ισπανία για διακοπές με την 9 μηνών κορούλα τους, την Ολίβια, η οποία είναι άρρωστη με λοίμωξη του αναπνευστικού. Το ζευγάρι ήταν ανάμεσα σε δεκάδες άλλους Βρετανούς τουρίστες στους οποίες η διοίκηση του ξενοδοχείου Troya έδωσε χειρόγραφο σημείωμα με το οποίο τους ζητά είτε να πληρώσουν είτε να… σηκωθούν να φύγουν!

Οι άνθρωποι του all-inclusive ξενοδοχείου απαίτησαν χθες, λίγες ώρες μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook, από το ζευγάρι να πληρώσει επιπλέον 1.038 ευρώ (πέρα από τα σχεδόν 1.700 ευρώ που είχαν δώσει στην Thomas Cook) για τη 10ήμερη παραμονή τους!

«Ο διευθυντής απλά έγραψε το ποσό σε ένα κομμάτι χαρτί, μου το έδωσε και είπε: πληρώστε ή φύγετε», τόνισε η 28χρονη Στέισι Ρόμπινσον. «Του είπα ότι έχουμε πληρώσει για αυτό το ταξίδι και πως έχουμε άρρωστο παιδί, οπότε όλο αυτό είναι γελοίο. Τώρα, φοβόμαστε να φύγουμε από το δωμάτιο μήπως και μπουν και βγάλουν έξω όλα μας τα πράγματα», τόνισε. Σύμφωνα με την ίδια, το ζευγάρι δεν μπορεί να βγει άκρη ούτε με την υπηρεσία ATOL (σ.σ. σύστημα για την επιστροφή των Βρετανών τουριστών) καθώς οι πληροφορίες που τους δίνουν είναι αντικρουόμενες! Άλλοτε τους λένε να πληρώσουν κι άλλοτε όχι!

«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Αν πληρώσουμε, θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας; Είμαστε φυλακισμένοι στο ξενοδοχείο με ένα άρρωστο μωρό» είπε απελπισμένη η Βρετανίδα τουρίστρια.

Δεν είναι το μοναδικό κρούσμα όμως. Την ίδια αντιμετώπιση είχε και η 30χρονη Τζόντι ΜακΝτέιντ, που βρίσκεται στην Τενερίφη με την κόρη της, Τάρα. Από την 30χρονη ζητήθηκε να πληρώσει επιπλέον 451 ευρώ ή να… φύγει. Όπως κατήγγειλε η ίδια στη Daily Mail, σε επικοινωνία της αδερφής της με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, της είπαν να πληρώσει (!) ή να φύγει!
Κακό προηγούμενο

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου, που δήλωσε μόνο ότι τον λένε Τζον, υποστήριξε πως όλα γίνονται γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις βρετανικές αρχές. Το ξενοδοχείο φέρεται να έχει… λαμβάνειν ακόμη χρήματα από τη χρεοκοπία της Monarch πριν από δυο χρόνια! «Περιμένουμε από την ATOL να μας επιβεβαιώσει ότι θα πληρώσουν τα πάντα. Όταν χρεοκόπησε η Monarch, το ξενοδοχείο δεν πήρε τίποτα πίσω, οπότε τώρα είμαστε πιο προσεκτικοί. Κάποιοι πελάτες πλήρωσαν και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα χρήματα τους. Όσοι δεν πλήρωσαν, θα πρέπει να φύγουν», είπε.

Μια ανάλογη εμπειρία με τους Βρετανούς τουρίστες στην Τενερίφη έζησαν ο Ρίτσαρντ και η Σου Μουρ, που είχαν κλείσει διακοπές στην Ίμπιζα με την Thomas Cook. Το ζευγάρι έμενε στο ξενοδοχείο Mar Y Huerta και επρόκειτο να φύγει από την Ισπανία χθες. Τους πρόλαβε όμως η χρεοκοπία της Thomas Cook. Όταν λοιπόν πήγαν να κάνουν check out, το ξενοδοχείο τους ζήτησε να πληρώσουν επιπλέον σχεδόν 1.600 ευρώ!

«Πρέπει να πληρώσετε περισσότερα γιατί δεν θα πάρουμε τα λεφτά μας από την Thomas Cook» τους είπαν. Πλήρωσαν κι έφυγαν… τρέχοντας, όπως είπαν χαρακτηριστικά, γιατί φοβήθηκαν πως αν δεν το έκαναν «η κατάσταση θα γινόταν πιο εχθρική».
Αισχροκερδούν πάνω στο κουφάρι της Thomas Cook!

Και ενώ οι τουρίστες που έχουν μείνει εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχεία στην Ισπανία βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή να βρεθούν στο δρόμο, υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες φωτιά. Μόνο που αυτές αφορούν σε αισχροκέρδεια από πλευράς των ανταγωνιστών της Thomas Cook!

Από το πρωί της Δευτέρας όταν η εταιρία ανακοίνωσε ότι χρεοκόπησε, παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων. Σύμφωνα με αναρτήσεις χρηστών στα social media η αύξηση αυτή ξεπερνά κάθε προηγούμενο!

Όπως αναφέρει το Sky News, χρήστης ανέφερε ότι από τις 07:30 έως τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας, ένα εισιτήριο με προορισμό την Κύπρο στην Jet2.com αυξήθηκε κατά 800 στερλίνες (σ.σ. σχεδόν 900 ευρώ!). Άλλος χρήστης ανέφερε πως για διαφορετικό προορισμό, η τιμή του εισιτηρίου αυξήθηκε κατά 248 στερλίνες (280 ευρώ). Άλλη καταγγελία ανέφερε πως ενώ η αρχική τιμή ενός εισιτηρίου ήταν 284 στερλίνες, στη συνέχεια εκτοξεύτηκε στις 511 (σχεδόν 580 ευρώ).

«Η τιμολόγησή μας, όπως είναι η συνήθης πρακτική στην ταξιδιωτική βιομηχανία, βασίζεται στην αρχή της προσφοράς και της ζήτησης» ήταν η… αντίδραση εκπροσώπου της Jet2.com.

Δεν είναι όμως μόνο η συγκεκριμένη εταιρία που κατηγορείται για αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με τη Sun, μια πτήση επιστροφής με την TUI, ανάμεσα στη Γλασκώβη και τα Γκραν Κανάρια, σχεδόν διπλασιάστηκε από τις 320 λίρες στις 620 (701 ευρώ)!

Μια πτήση της British Airlines από το Λονδίνο προς το Ορλάντο που κόστιζε 437 λίρες πριν την κατάρρευση της Thomas Cook, τώρα έχει εκτοξευτεί στις 1.978 λίρες (2.238 ευρώ), η αύξηση δηλαδή ξεπερνά το 400%!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα