ΗΠΑ: Με πυραύλους Κρουζ από το ιρανικό έδαφος στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία

ΗΠΑ: Με πυραύλους Κρουζ από το ιρανικό έδαφος στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Οι ΗΠΑ έχουν τη βεβαιότητα ότι η επίθεση του Σαββατοκύριακου εναντίον της Σαουδικής Αραβίας διαπράχθηκε από το ιρανικό έδαφος και ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι, που πραγματοποιούν συχνά, από την Υεμένη, ρίψεις βαλλιστικών πυραύλων εναντίον στόχων στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν στοιχεία που επιτρέπουν να εντοπιστεί η προέλευση των πυρών, σημείωσε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Στο ερώτημα, που του τέθηκε, εάν η Ουάσιγκτον έχει τη βεβαιότητα ότι οι πύραυλοι προήλθαν από ιρανικό έδαφος, ο αξιωματούχος απάντησε «ναι».

Επίσης, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα εάν γνωρίζει αν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ.

Αρνήθηκε, εντούτοις, να διευκρινίσει τον αριθμό των πυραύλων Κρουζ που χρησιμοποιήθηκαν.

«Δεν θα υπεισέλθω σε αυτού του είδους τις πληροφορίες» απάντησε.

Η αμερικανική διοίκηση ετοιμάζει έναν φάκελο για να αποδείξει τα λεγόμενά της και να πείσει τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τους Ευρωπαίους, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Eκτάκτως ο Πομπέο στη Σ. Αραβία

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα εκτάκτως για τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσει την "απάντηση" των ΗΠΑ στις επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Σε ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών Heritage Institute, ο Πενς είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει για τις επιθέσεις και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή.

Εάν το Ιράν εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να πιέσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τεχεράνης, θα αποτύχει, πρόσθεσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις στον ενεργειακό κολοσσό Aramco, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε επιφυλακτικός τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι θα περιμένει να βεβαιωθεί και θέλει να συντονίσει τις ενέργειές του με τη Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα