Ανακοινώνεται σήμερα η σύνθεση της Κομισιόν: Ποιο ρόλο αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ανακοινώνεται σήμερα η σύνθεση της Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Διαπραγματεύσεις έως το τελευταίο λεπτό για να τηρηθούν οι λεπτές ισορροπίες. Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι να αναλάβουν τα 26 χαρτοφυλάκια της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέλη της Επιτροπής Γιούνκερ οι δυο από τους αντιπροέδρους της νέας Κομισιόν.

Οι άνθρωποι που εν πολλοίς θα κρατούν στα χέρια τους για τα επόμενα πέντε χρόνια τις τύχες της Ε.Ε., τα μέλη της νέας Κομισιόν, ανακοινώνεται σήμερα από την επικεφαλής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για πρώτη φορά, η Κομισιόν θα έχει γυναίκα επικεφαλής. Δεν αποκλείεται, όμως, για πρώτη φορά να έχει και αντιπρόεδρο έναν Έλληνα, τον Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η στήλη «Κονκλάβιο» στην Καθημερινή, διπλωματικές πηγές αλλά και πηγές από το ΕΛΚ θεωρούσαν «κλειδωμένο» ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ένας από τους αντιπροέδρους της νέας Κομισιόν.

Άλλωστε, στόχος της φον ντερ Λάιεν είναι οι αντιπρόεδροι της νέας Κομισιόν να προέρχονται από την Επιτροπή Γιούνκερ.

Παρασκήνιο έως το… παρά 5’ για τη νέα Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ανακοινώσει σήμερα Τρίτη τις αποφάσεις της. Η σύνθεση της νέας Κομισιόν είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων έως την τελευταία στιγμή καθώς, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, θα πρέπει να τηρηθούν και οι γεωγραφικές και πολιτικές ισορροπίες της Ε.Ε.

Η φον ντερ Λάιεν, που πολλοί θεωρούν «άνθρωπο» της Άνγκελα Μέρκελ, έχει υποσχεθεί ότι η νέα Κομισιόν θα έχει 13 γυναίκες και 14 άνδρες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Μένει να μάθουμε πως θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια στους 27 Επιτρόπους. Η μοναδική χώρα που δεν θα έχει ούτε χαρτοφυλάκιο ούτε και Επίτροπο θα είναι η Βρετανία, αφού η χώρα ετοιμάζεται για το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Η σύνθεση της νέας Κομισιόν θεωρείται περίπλοκη άσκηση ισορροπίας. Απαιτήθηκαν διαπραγματεύσεις ως και την ύστατη στιγμή, καθώς η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις: από την κλιματική αλλαγή ως τη μεταναστευτική κρίση, από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως το Brexit.

Για να υποστηρίξουν τη Φον ντερ Λάιεν, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου για πέντε χρόνια, θα οριστούν δύο αντιπρόεδροι, μέλη της απερχόμενης Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν εκπρόσωπος της προηγούμενης Επιτροπής και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου.

Οι Επίτροποι

Ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της δράσης για το κλίμα, ενώ η Δανή φιλελεύθερη Μαργκρέτε Βέσταγκερ αυτό της ψηφιακής οικονομίας (κι ας θεωρείται… «μαύρο πρόβατο» από τη Σίλικον Βάλεϊ), σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Αυτά τα δύο πρόσωπα βαρέων βαρών, τα ίδια υποψήφια για τη διαδοχή του Γιούνκερ και άρα μέχρι πρότινος αντίπαλα της Φον ντερ Λάιεν, θα αναλάβουν υποθέσεις υψηλής προτεραιότητας, σε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ προσεκτικά ζυγισμένη μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς.

Συνολικά, στην Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν θα υπηρετήσουν οκτώ μέλη της ομάδας Γιούνκερ. Πάντως ο άγραφος κανόνας θέλει τους πρώην επιτρόπους να μη διατηρούν τα ίδια καθήκοντα.

Ανάμεσά τους θα είναι ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν (ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και η Φον ντερ Λάιεν), που είναι σήμερα επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένεται να ονομαστεί επίτροπος Εμπορίου, αναλαμβάνοντας ένα πολυπόθητο για αρκετούς χαρτοφυλάκιο. Ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν (επίσης προερχόμενος από το ΕΛΚ), αναμένεται να γίνει επίτροπος Προϋπολογισμού, αφού χειρίστηκε το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης.

Μεταξύ των νεοεισερχόμενων προσώπων η Γαλλίδα φιλελεύθερη Σιλβί Γκουλάρ, άλλοτε ευρωβουλευτής και υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Γαλλίας, αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς, που συνδέεται με την ελεύθερη κίνηση των αγαθών και των προσώπων.

Ο Ιταλός μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης Πάολο Τζεντιλόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πιθανόν, σύμφωνα με μία πηγή, να αναλάβει επίτροπος Οικονομίας και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ρώμη, όπου η κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση σε μια οικονομία βαλτωμένη κι ελπίζει να εξασφαλίσει περισσότερη ευελιξία από τις Βρυξέλλες ως προς τα δημοσιονομικά της περιθώρια. Μια άλλη πηγή πάντως θέλει τον Τζεντιλόνι να αναλαμβάνει επίτροπος Ανταγωνισμού, άλλο επίζηλο αξίωμα.

Μόνη βεβαιότητα σε αυτό το μεγάλο παζάρι, όπου οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν τα πιόνια τους στις ισχυρότερες θέσεις της σκακιέρας είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Εκεί τοποθετήθηκε ο Ισπανός σοσιαλιστής Τζουζέπ Μπορέλ. Η απόφαση πάρθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ταυτόχρονα με τον διορισμό της φον ντερ Λάιεν.

Τα… «μαύρα πρόβατα»

Μετά την παρουσίαση της νέας ομάδας, τα μέλη της θα περάσουν από ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 8 Οκτωβρίου. Στο παρελθόν, υποψήφιοι Επίτροποι που συνάντησαν αντιστάσεις στο ΕΚ αποκλείστηκαν.

Στην επόμενη Κομισιόν, ορισμένα ονόματα ήδη προκαλούν… τριγμούς.

Η Γκουλάρ, για παράδειγμα, είναι αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της υπόθεσης της πλασματικής απασχόλησης βοηθών ευρωβουλευτών του κεντρώου γαλλικού κόμματος MoDem.

Αν και ο φάκελος έχει κλείσει σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου, η γαλλική δικαιοσύνη, όπως και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ανεξάρτητος οργανισμός, συνεχίζουν να διενεργούν έρευνες.

Η OLAF διενεργεί επίσης έρευνα για μια υπόθεση σε βάρος του Πολωνού υποψηφίου επιτρόπου, του Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, που αφορά «φερόμενες παρατυπίες στην πληρωμή ταξιδιωτικών εξόδων» του όταν ήταν ευρωβουλευτής.

Η Ρουμάνα υποψήφια, η Ροβάνα Πλουμπ, κατηγορήθηκε πως συνέταξε κυβερνητική απόφαση που ωφέλησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον πρώην ισχυρό άνδρα της κεντροαριστερής κυβέρνησης της χώρας της Λίβιου Ντράγκνεα, ο οποίος φυλακίστηκε τον Μάιο.

Αφού ολοκληρωθούν οι ακροάσεις, ο διορισμός των νέων υποψηφίων μελών της Κομισιόν θα πρέπει να επικυρωθεί στις 22 Οκτωβρίου με ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα