Γερμανία: Εκλογές σε Βραδεμβούργο και Σαξονία

Γερμανία: Εκλογές σε Βραδεμβούργο και Σαξονία

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις σημερινές εκλογές σε Βραδεμβούργο και Σαξονία η κυβέρνηση του Βερολίνου.

Η Ανατολικογερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τρέμει όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να ελέγξει το σώμα της αλλά βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το φάντασμα της ακροδεξιάς να πλανάται πάνω από τα... μέρη της.

Στη Σαξονία, όπως και το Βραδεμβούργο, το ευρωσκεπικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» «ΑfD» ενισχύεται επικίνδυνα σε βάρος των δύο εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες (CDU)- Σοσιαλδημοκράτες (SPD). 

Οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει στα δύο κρατίδια. 

Στο Βραδεμβούργο οι Σοσιαλδημοκράτες κονταροχτυπιούνται με το κόμμα «AfD» για την πρώτη θέση.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το SPD να αποσπά 22% και το AfD να έπεται με 21%. 

Στη Σαξονία, το κόμμα της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στην πρώτη θέση (από 29 έως 32%), αν και εμφανώς αποδυναμωμένοι, με το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 24,5%.

Αξίζει να σημειωθεί για να καλύψουν τις εκλογές στα δύο κρατίδια, έχουν μεταβεί στη Γερμανία περίπου χίλιοι δημοσιογράφοι απ΄όλο τον κόσμο. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», δημοσιογράφοι από Τσετσενία, Ιταλία, Δανία, Ρωσία, Τουρκία και Ιαπωνία παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία. 

H επιλογή της Γερμανίδας Καγκελαρίου να τοποθετήσει την Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ στην ηγεσία του κόμματος «CDU» αποδείχθηκε ανεπαρκής.

Η «ΑΚΚ», όπως είναι εν συντομία το όνομά της κοντομαλλούσας αρχηγού του κόμματος, δεν κατάφερε να συσπειρώσει τα στελέχη με την δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών να παραμένει εγκλωβισμένη σε χαμηλό ποσοστό. Υπήρξαν γερμανικά δημοσιεύματα, όπως αυτό της εφημερίδας «Tageszeitung», που υποστηρίζουν ότι οι σημερινές επιδόσεις του κόμματος CDU θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ΑΚΚ. 

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και οι Χριστιανοδημοκράτες δεν καταφέρουν να σταθούν στο ύψος τους, τότε η Ανεγκρέτ θα αναγκαστεί να παραδώσει τη σκυτάλη του κόμματος, και απλά να παραμείνει υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Για την Μέρκελ όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος, οι εκλογές του Σεπτεμβρίου στα ανατολικογερμανικά κρατίδια είναι ένα προσωπικό στοίχημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών «EMNID», το 24% των Ανατολικογερμανών έχει δηλώσει ότι θα ψήφιζε το AfD. Το αντίστοιχο ποσοστό στην δυτική Γερμανία είναι 12%.

Η ανατολικογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Γιούντιτ Έντερς, μέλος της επιτροπής «30 χρόνια Ειρηνική Επανάσταση και Επανένωση», θεωρεί ότι πολλοί πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι απογοητευμένοι, μιας και αισθάνονται ότι οι Δυτικογερμανοί δεν τους λαμβάνουν υπόψη και δεν κατανοούν τα προβλήματά τους: «Δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία των Ανατολικογερμανών που ψηφίζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι ακροδεξιοί ή έχουν ακροδεξιές πεποιθήσεις. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι είναι απλά δυσαρεστημένοι, διότι οι συμπατριώτες τους στη δυτική Γερμανία δεν δείχνουν κατανόηση για τις δυσκολίες που πέρασαν».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα