Σύγκρουση Airbus με πουλιά: Οι δραματικοί διάλογοι

Σύγκρουση Airbus με πουλιά: Οι δραματικοί διάλογοι

Τον δραματικό διάλογο που είχε με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ο πιλότος του Airbus της ρωσικής εταιρείας Ural Airlines όταν το αεροσκάφος «συγκρούστηκε» με πουλιά με αποτέλεσμα να χάσει και τους δύο κινητήρες και να υποχρεωθεί σε αναγκαστική προσγείωση σε χωράφι το πρωί της Πέμπτης έφεραν στη δημοσιότητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Από τους διαλόγους προκύπτει ότι οι ελεγκτές είχαν προειδοποιήσει για πτήσεις πουλιών κοντά στο αεροδρόμιο Ζουκόφσκι, νοτιοανατολικά της Μόσχας. Στους ίδιους διαλόγους αποτυπώνεται και ο εκνευρισμός του πιλότου όταν προσγείωσε το αεροπλάνο με επιτυχία ενώ οι ελεγκτές δεν είχαν αντιληφθεί την εξέλιξη αυτή.

Στις 06:01 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ρωσίας) οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενημερώνουν τον πιλότο Νταμίρ Γιουσούποφ ότι «η ορατότητα είναι στα 7 χλμ., η θερμοκρασία του αέρα είναι 16 βαθμοί Κελσίου, πουλιά πετάνε εδώ κι εκεί».

Έντεκα λεπτά αργότερα ο Γιουσούποφ ακούει τους ελεγκτές να του λένε ότι «ο διάδρομος απογείωσης 12 είναι ανοιχτός, πουλιά πετούν εδώ και εκεί».

Δύο λεπτά αργότερα, στις 06:14 ο Γιουσούποφ λαμβάνει το πρώτο σήμα ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση και με τη σειρά του ενημερώνει τους ελεγκτές.

Ενώ ο 41χρονος πιλότος πήρε το «πράσινο φως» για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο τότε χτυπάει ο δεύτερος συναγερμός για βλάβη και στον δεύτερο κινητήρα. Ο Γιουσούποφ, τότε, αποφασίζει να κάνει στροφή προς το χωράφι χωρίς να ενημερώσει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καθώς προχωρά σε έκτακτους χειρισμούς.

Σαράντα δευτερόλεπτα μετά την επιτυχή αναγκαστική προσγείωση ο πιλότος του Airbus ζητά ασθενοφόρα και διασώστες.

«Ποιο είναι το ύψος σου και πόσοι είναι οι επιβάτες;» τον ρωτά ο ελεγκτής για να πάρει την απάντηση ότι το αεροσκάφος με τους 233 επιβάτες έχει προσγειωθεί.

Ο ελεγκτής τότε συνεχίζει τις ερωτήσεις προς τον πιλότο με τον ίδιο να εκφράζει την οργή του με τη φράση «μην μας ενοχλείτε, η εκκένωση είναι σε εξέλιξη».

Από τους διαλόγους προκύπτει, τέλος, ότι οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου αρχικά δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη θέση του Airbus παρά το γεγονός ότι ο πιλότος του είχε ενεργοποιήσει τον δείκτη για τη θέση συντριβής.

Τελικά κατά την αναγκαστική προσγείωση υπήρξαν μόνο τραυματισμοί συνολικά 23 άτομων.

Όσο για τον πιλότο αναμένεται να του απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσίας» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα