Εκθεση ΟΗΕ: Σχεδόν 400 δημοσιογράφοι και ακτιβιστές δολοφονήθηκαν το 2018

Εκθεση ΟΗΕ: Σχεδόν 400 δημοσιογράφοι και ακτιβιστές δολοφονήθηκαν το 2018

Τουλάχιστον 397 δημοσιογράφοι, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν μόνο τους πρώτους δέκα μήνες του 2018, καταγράφει η νέα Έκθεση του ΟΗΕ για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

«Από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Οκτωβρίου 2018, τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν και επαλήθευσαν 397 δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών σε 41 χώρες», αναφέρει η έκθεση για τους ΣΒΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα στοιχεία σηματοδοτούν την πολύ ανησυχητική αύξηση του επιπέδου της βίας: κατά μέσον όρο, εννέα άνθρωποι δολοφονούνταν καθημερινά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, από ένα θύμα την ημέρα κατά μέσον όρο την περίοδο 2015-2017.

Σύμφωνα με το κείμενο, οι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ αποτελούν περί το 25% των θυμάτων και οι περισσότερες δολοφονίες διαπράχθηκαν σε χώρες όπου δεν εκτυλίσσονται ένοπλες συρράξεις.

Τα μισά και πλέον από τα θύματα ασχολούνταν με ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τη γαιοκτησία και τις επιπτώσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων, ενώ το ένα στα δέκα θύματα ήταν γυναίκες, αναφέρει η έκθεση.

«Εάν τα κράτη-μέλη δεν εκπληρώσουν τη διεθνή υποχρέωσή τους να προστατεύουν εκείνους που υψώνουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες άλλων, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι συνδικαλιστές θα συνεχίσουν να πέφτουν θύματα δολοφονιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί η έκθεση.

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο του δεκαήμερου πολιτικού φόρουμ υψηλού επιπέδου που άρχισε νωρίτερα χθες στη Νέα Υόρκη και έχει σκοπό να αποτιμηθούν οι πρόοδοι και οι προκλήσεις στον δρόμο για την επίτευξη 17 ΣΒΑ ως το 2030.

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία υιοθετήθηκε το 2015, περιλαμβάνει στόχους για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων οι οποίες συνδέονται ιδίως με την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ευημερία, τη φτώχεια, τις ανισότητες κ.ά.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα