Σεισμός Καλιφόρνια: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέα πιθανή δόνηση κοντά στα 7 Ρίχτερ

Φόβους ότι ένας σεισμός ανάλογου μεγέθους με αυτόν που το πρωί τάραξε συθέμελα την Καλιφόρνια εκφράζουν Αμερικανοί σεισμολόγοι.

Η δόνηση των 7,1 ρίχτερ ήταν η ισχυρότερη που έπληξε την περιοχή την τελευταία εικοσαετία!  Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει εκατοντάδες μετασεισμούς μετά σεισμό των 7,1 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και τώρα προειδοποιούν για νέους μεγάλους σεισμούς.

 

Σε μήνυμά της στο Twitter, η Αμερικανίδα σεισμολόγος, καθηγήτρια Λούσι Τζόουνς, η οποία ερευνά τις πιθανότητες εκδήλωσης μεγάλων σεισμών στη Νότια Καλιφόρνια, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ένας νέος μεγάλος σεισμός να πλήξει την περιοχή: «Ναι, εκτιμούμε ότι υπάρχει πιθανότητα 1:10 να υπάρξει κι άλλος σεισμός, μεγέθους 7 Βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κοιλάδα Searles».

Η κοιλάδα Searles, που βρίσκεται στην έρημο Μοχάβε, περίπου 150 μίλια βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, που το 1999 είχε επίσης πληγεί από σεισμό 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως και ο πρωινός σεισμός.

 

Ο σεισμολόγος Ζακάρι Ρος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια επισημαίνει ότι «ο αριθμός των μετασεισμών- μετά τον σεισμό της Πέμπτης- έχουν ήδη φθάσει τις δύο χιλιάδες, αριθμός που είναι πάνω από το μέσο όρο. Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει μετασεισμούς για χρόνια».

Ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε τη νότια Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα, πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδος), προκαλώντας πυρκαγιές, αποκλεισμό μέρους ενός αυτοκινητοδρόμου και κάποιες ζημιές σε κτίρια, ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ελαφριοί τραυματισμοί παρόλο που η ισχύς του ήταν 8 φορές μεγαλύτερη από τον προσεισμό που συντάραξε την ίδια περιοχή την Πέμπτη. Σεισμός - Καλιφόρνια

«Σπίτια άλλαξαν θέση, θεμέλια ράγισαν, τοιχία αντιστήριξης έπεσαν», ανέφερε η πυροσβεστική. Καταγράφηκε «ένας τραυματισμός (ελαφρύς), οι πυροσβέστες προσφέρουν φροντίδες στον ασθενή. Ο σεισμός δεν δημιούργησε ανάγκες που να μην έχουν καλυφθεί αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νεότερος  σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 8:20 μμ τοπική ώρα, κοντά στην πόλη Ρίτζκρεστ στα όρια του Εθνικού Πάρκου Ντεθ Βάλεϊ, σε απόσταση 202 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

 

Πηγή: Newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα