Μπαράζ απειλών από την Τουρκία. Αυστηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ

Με μπαράζ απειλών απάντησε η Άγκυρα στις συντονισμένες προσπάθειες Αθήνας και Λευκωσίας απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ την ίδια στιγμή μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον για το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400, με τις ΗΠΑ να απειλούν την Τουρκία με «πραγματικές και αρνητικές συνέπειες» αν προχωρήσει.

Η Ουάσιγκτον με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η παράδοση των S-400 στην Τουρκία, επανέλαβε για μία ακόμη φορά, ότι η Άγκυρα θα υποστεί πραγματικές και αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας στο πρακτορείο TASS τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε τα εξής: «Οι ΗΠΑ με συνέπεια και σαφήνεια δηλώνουν ότι η Τουρκία, εάν αποκτήσει τους S-400, θα υποστεί πραγματικές και αρνητικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων θα είναι η μη παραλαβή των μαχητικών F-35 και η αποπομπή της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 καθώς και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act» (CAATSA-νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων-σ.σ.).

Νωρίτερα στο θέμα των S-400 είχε αναφερθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Τυχόν άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία τα πολεμικά αεροσκάφη F-35 τα οποία έχει αγοράσει θα ισοδυναμεί με «κλοπή», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Αν έχεις έναν πελάτη και αυτός ο πελάτης είναι τακτικός στις πληρωμές του πώς μπορείς να μην του δώσεις τα προϊόντα του; Αυτό θα ονομαζόταν κλοπή», τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. Ο Ερντογάν εξήγησε ότι η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια για τα F-35 και της έχουν παραδοθεί τέσσερα αεροσκάφη, με Τούρκους πιλότους να πηγαίνουν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση.

«Συνάψαμε συμφωνία για την αγορά 116 F-35. Δεν είμαστε απλώς αγοραστές, συμμετέχουμε και στην παραγωγή. Παράγουμε κάποια εξαρτήματα στην Τουρκία», τόνισε.

Συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές στην Αν. Μεσογειο

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, με νέες απειλητικές δηλώσεις. τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην αποστολή του στην Κίνα ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «Σστην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Όμως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η “νότια Κύπρος’’ (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα».

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στην ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου και υποστήριξε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της “νότιας Κύπρου’’ η οποία εντάχθηκε στην ΕE με ύποπτο τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ με την δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα. Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Η “νότια Κύπρος’’ εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα ενώ η “βόρεια Κύπρος’’ που είπε το ναι δεν εντάχθηκε. H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πως να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!».

Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στην Τουρκική κρατική τηλεόραση TRT δήλωσε: «Δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι». «Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα πως «όλα τα βήματα μας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’’ και του τουρκοκυπριακού λαού».

«Σε αυτό το θέμα εμείς κάναμε τις απαραίτητες ενημερώσεις», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι έστειλε επιστολές στην  Φεντερίκα Μογκερίνι, στους ΥΠΕΞ της ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

«Εμείς πραγματοποιήσαμε μια ξεκάθαρη ενημέρωση σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ενημερώσαμε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν το πράττουμε αυτό για να απολογηθούμε σε κάποιον. Έχουμε την υποχρέωση να επεξηγήσουμε την πολιτική και νομική πτυχή του ζητήματος, και αυτό διότι κυκλοφορούν λανθασμένες πληροφορίες. Εμείς ασκούμε το δικαίωμα μας. Δεν μας ενδιαφέρει το τι δηλώνει ο ένας ή ο άλλος» δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο λόγος που η κατάσταση έφτασε μέχρις εδώ είναι επειδή παρά τις πολλές προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς, η ε/κ πλευρά χωρίς να δώσει εγγυήσεις ότι θα διαμοιραστεί το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί, ξεκίνησε γεωτρήσεις.

«Ο ίδιος ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης παραδέχτηκε ότι οι Τ/κ έχουν δικαιώματα εκεί. Έχουν δικαιώματα εκεί οι Τ/κ; ,τον ρώτησα. Ναι έχουν, μου είπε. Τότε γιατί δεν τα θέτεις υπό εγγύηση; Τώρα δεν μπορώ, είπε. Τότε πότε; Όταν αρχίσει η πώληση, είπε. Νίκο του είπα, αν τώρα δεν μπορείς να το εγγυηθείς τότε ποια είναι η εγγύηση ότι θα τα εγγυηθείς όταν αρχίσεις να πουλάς; Δεν απαντά τίποτα», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε «το λέμε καθαρά, ή το εγγυάστε η έχουμε τα γεωτρύπανα μας και ξεκινούμε κι εμείς».

Με πληροφορίες απο philenews, KYΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα