DW: Κίνδυνος για τον Ερντογάν το νέο κόμμα Μπαμπατζάν;

DW: Κίνδυνος για τον Ερντογάν το νέο κόμμα Μπαμπατζάν;

Τη δημιουργία νέου κόμματος προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν. Ο άλλοτε συνοδοιπόρος του Ερντογάν ανακοίνωσε ότι με τη στήριξη του πρώην προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ θα προχωρήσει το ερχόμενο φθινόπωρο στη σύσταση δικού του πολιτικού φορέα. Οι σχετικές διεργασίες φαίνεται πως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. «Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα όραμα παγκοσμίων διαστάσεων», αναφέρει πρόσωπο από το περιβάλλον του πρώην υπουργού.

Όποιος ξέρει τον Μπαμπατζάν γνωρίζει ότι δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Πριν δημοσιοποιήσει ο,τιδήποτε, σχεδιάζει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Το ισχυρό του ατού θεωρείται η εμπειρία και οι γνώσεις του στην οικονομία. Γι΄ αυτό και η ίδρυση του νέου κόμματος αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα είναι αυτός που θα δώσει τη χαριστική βολή στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ του Ερντογάν, άλλοι πάλι ότι διαθέτει το αναγκαίο εκτόπισμα για να αναλάβει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Από τη σχετική φημολογία που καλλιεργείται για το νέο κόμμα δεν λείπουν τα ονόματα και άλλων επιφανών πολιτικών. Για παράδειγμα εκείνο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, του Μπεσίρ Άταλαϊ ο οποίος ενεπλάκη στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, του πρώην προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κίλιτς ή του πρώην υπουργού Οικονομίας Μεμέτ Σιμσέκ.

Τα γεγονότα του Γκεζί

Για να καταλάβει κανείς καλύτερα τους λόγους που οι πολιτικοί αυτοί γυρίζουν τώρα την πλάτη τους στον Ερντογάν θα πρέπει να ανατρέξει στις διαμαρτυρίες στο Πάρκο Γκεζί το 2013. Αυτό που αποσιωπήθηκε τότε από την κοινή γνώμη ήταν ότι αρκετοί πολιτικοί τάσσονταν υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς και διπλωματικής αντίδρασης από εκείνη που επέλεξε τελικώς ο Ερντογάν και η οποία οδήγησε στη βίαιη καταστολή. Μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονταν εν τέλει και παιδιά πολιτικών του κυβερνώντος AKP. Πολλοί προέκριναν λοιπόν μια πιο συμφιλιωτική στάση, αλλά φοβούμενοι τις συνέπειες δεν τόλμησαν ποτέ να το εκφράσουν.

Η διάσταση απόψεων που υπήρχε εντός του κυβερνώντος κόμματος δεν βγήκε ποτέ προς τα έξω. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό ακριβώς είναι και το μειονέκτημα του νέου κόμματος Μπαμπατζάν. Στον πρώην υπουργό επιρρίπτεται ότι δεν τόλμησε να ορθώσει ανάστημα έναντι του Ερντογάν όταν έπρεπε και, κυρίως, όταν ο τελευταίος δρομολογούσε την αποδόμηση της δημοκρατίας. Παρόμοια δημόσια εικόνα έχουν και τα υπόλοιπα επιφανή στελέχη του υπό σύσταση νέου πολιτικού φορέα. Αυτός είναι και ο λόγος που καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν νέα, άφθαρτα πρόσωπα, ενδεχομένως και ακαδημαϊκοί από το εξωτερικό.

Άλλοι αναλυτές σημειώνουν ότι εξέχοντα ρόλο, πέρα από τα πρόσωπα, θα παίξει το ερώτημα εάν το νέο κόμμα παρουσιάσει ένα σαφές όραμα για το μέλλον. Το όραμα αυτό θα πρέπει να πρεσβεύει ακριβώς τα αντίθετα από όλα εκείνα που έπραξε τα τελευταία επτά χρόνια το AKP, λένε οι ίδιοι.

Το ερώτημα εάν το νέο κόμμα θα καταφέρει να εξελιχθεί σε αντίπαλο δέος για τον Ερντογάν και το ΑΚΡ θα απαντηθεί το αργότερο στις κάλπες του 2023.

 

  DW

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα