Πούτιν: Η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα κάνει ο,τιδήποτε μπορεί για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

 

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την σύνοδο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν μία σειρά θεμάτων από τον εμπόριο ως τον αφοπλισμό και τη Συρία, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Τραμπ ως μια "καλή συνάντηση και ρεαλιστική".

 

"Πιστεύω ότι και οι δύο κατανοούμε ότι χρειάζεται κάπως να επιλυθεί η τρέχουσα κατάσταση", σημείωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες χρειάζεται "να βρούν κάπως τη δύναμη να γυρίσουν σελίδα και να προχωρήσουν μπροστά".

 

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας προσκάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του στην Μόσχα τον Μάιο του ερχόμενου έτους.

 

"Με προσκάλεσε και του είπα ότι θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά", δήλωσε ο Τραμπ επιβεβαιώνοντας την πρόσκληση του Πούτιν.

 

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον ανέθεσαν εξάλλου "στους αντίστοιχους υπουργούς τους Εξωτερικών να αρχίσουν διαβουλεύσεις" για μια παράταση της συνθήκης για τα πυρηνικά START, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

 

"Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν αυτό θα καταλήξει στην παράταση" αυτής της σημαντικής συνθήκης για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών, πρόσθεσε ο Πούτιν στο περιθώριο της G20.

 

Η διμερής αυτή συνθήκη για την μείωση των στρατηγικών όπλων, η τελευταία πτυχή της οποίας ονομάστηκε "New START" και είχε υπογραφεί το 2010, προβλέπει την διατήρηση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και των ΗΠΑ σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά του Ψυχρού Πολέμου. Η ισχύς της εκπνέει το 2021 εν μέσω μιας περιόδου μεγάλων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο.

 

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανέστειλαν εξάλλου φέτος την συμμετοχή τους στην συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό INF που αφορά τα όπλα μέσου βεληνεκούς και είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλληλοκατηγορούμενες για παραβίασή της.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την Σύνοδο για το ενδεχόμενο επιβολής και άλλων αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουάσιγκτον να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να οικοδομήσει τις σχέσεις της με την Μόσχα και σημείωσε ότι με τον Τραμπ συζήτησαν και για τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και για την κατάσταση στην Βενεζουέλα.

 

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν διατηρήσει τις επαφές που έχουν για την χώρα αυτή, ενώ ερωτηθείς για την συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι συμφώνησαν πως οι διμερείς διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα