Με επίθεση απειλεί την Τεχεράνη ο Ντόναλντ Τραμπ

Με επίθεση απειλεί την Τεχεράνη ο Ντόναλντ Τραμπ

Νέες απειλές προς το Ιράν εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με ανάρτησή του στο twittter.

Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε με επιθεση, ως αντίποινα σε τυχόν επιθέσεις της Τεχεράνης «σε οτιδήποτε αμερικανικό»,

Η ανάρτηση του Τραμπ έρχεται λίγες ώρες μετά την απάντηση της Τεχεράνης στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ. Στην απάντηση τονίζεται ότι οι κυρώσεις αποκλείουν οποιαδήποτε διπλωματία, ενώ η Τεχεράνη χαρακτηρίζει τις ενέργειες του Λευκού Οίκου «ψυχικά καθυστερημένες».

«Η άγνοια και η προσβολή του Ιράν, όπως διατυπώνεται στην ανακοίνωση, δείχνει ότι δεν καταλαβαίνουν την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν σε κάτι αμερικάνικο θα αντιμετωπιστεί με μεγάλη και συντριπτική δύναμη», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Η ηγεσία του Ιράν δεν καταλαβαίνει τις λέξεις "καλός" ή "συμπόνια",ποτέ δεν το έκαναν», προσθέτει ο αμερικανός πρόεδρος και σημειώνει ότι «δυστυχώς αυτό που καταλαβαίνουν είναι η Δύναμη και η Ισχύς και οι ΗΠΑ είναι μακράν η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, με 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεις μόνο τα δύο τελευταία χρόνια».

Αποσταθεροποίηση στη Μέση και Εγγύς Ανατολή βλέπει η Μόσχα

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναλογισθεί τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική που υιοθετεί έναντι του Ιράν, αναφέρει από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, με αφορμή τις νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί «όχι μόνο να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μέση και Εγγύς Ανατολή, αλλά και να υπονομεύσει όλο το σύστημα της διεθνούς ασφάλειας».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «η Μόσχα παρακολουθεί με ανησυχία, πως οι ΗΠΑ, ήδη περισσότερο από ένα χρόνο εντείνουν τις πιέσεις κατά του Ιράν», επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον «αποδίδοντας αβάσιμες κατηγορίες στην Τεχεράνη και αποχωρώντας από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εντείνει τις πιέσεις εναντίον του με τις συνεχιζόμενες κυρώσεις και την προκλητική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής»

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ απαιτούν από την Τεχεράνη, η δραστηριότητα της οποίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας είναι αποκλειστικά ειρηνική και βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αδικαιολόγητες υποχωρήσεις, ζητώντας της στην πράξη να παραιτηθεί από τα νόμιμα συμφέροντα της στις διεθνείς υποθέσεις.

Το ρωσικό υπουργείο, αναφερόμενο στις κυρώσεις που επέβαλλε η Ουάσιγκτον εναντίον του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επισημαίνει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο κόβει τις γέφυρες με την Τεχεράνη παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ότι υποστηρίζει τον διάλογο με την Τεχεράνη. «Είναι προφανής η νέα εκδήλωση της μόνιμης επιδίωξης των ΗΠΑ να επιβάλουν την θέληση τους σε κυρίαρχα κράτη» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του, επισημαίνοντας ότι «η Ουάσιγκτον, θεωρώντας ότι είναι ο διαχειριστής των τυχών του κόσμου και υιοθετώντας μια όλο και πιο επιθετική πολιτική, σπεύδει να τιμωρήσει εκείνους που δεν προτίθενται να υποταχθούν στις αμερικανικές υπαγορεύσεις».

Τα ειρωνικά σχόλια των Ιρανών στο ορθογραφικό λάθος του Τραμπ

Στο μεταξύ,με ειρωνικά σχόλια και χλευασμό αντιμετώπισαν πολλοί Ιρανοί χρήστες του διαδικτύου τις δηλώσεις της Δευτέρας του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος, προφανώς από λάθος, ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στον αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί... ο οποίος πέθανε πριν από 30 χρόνια, το 1989.

"Τα κεφάλαια του αγιατολάχ Χομεϊνί και του γραφείου του δεν θα γλιτώσουν από τις κυρώσεις" είπε ο Τραμπ, διαβάζοντας το κείμενο για το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, με το οποίο θα εμποδιστούν "ο ανώτατος πενευματικός ηγέτης (του Ιράν), το επιτελείο του και όσοι σχετίζονται στενά μαζί του" να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους.

Το πρόβλημα: ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν είναι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που ανέλαβε μετά τον θάνατο του Χομεϊνί, το 1989.

"Ο Τραμπ δεν ξέρει ότι ο αγιατολάχ Χομεϊνί είναι νεκρός και ότι ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κυβερνά το Ιράν", σημείωσε η Σάρα Μασουμί, διπλωματική ρεπόρτερ της εφημερίδας Etemad.

Στο Twitter, οι χρήστες έκαναν... πάρτι.

"Κάποια μέρα ο Χαμενεΐ είχε πει «Ρόναλντ» αντί για «Ντόναλντ». Ο Τραμπ πήρε την εκδίκησή του", έγραψε ο @danialshaigan, θυμίζοντας μια γλωσσική παραδρομή του ανώτατου ηγέτη, σε μια ομιλία του όπου αναφερόταν στον Ντόναλντ Τραμπ.

"Αυτός ο νάρκισσος (σ.σ. ο Τραμπ) περιμένει να του τηλεφωνήσει (ο νεκρός);" διερωτήθηκε ο @saeedIran, παραπέμποντας στη δήλωση που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στις 9 Μαΐου: "Θα ήθελα να μου τηλεφωνήσουν... είμαστε έτοιμοι για διάλογο".

Ο @BahramAsadzadeh, από την άλλη, ανακάλυψε μια "συνωμοσία" στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Τραμπ: "Τον κάνουν να μοιάζει με ηλίθιο", γράφει, αναφερόμενος στο κείμενο που διάβασε ο πρόεδρος. "Το βλέπετε καθαρά: αυτός διαβάζει μεγαλόφωνα" και την ίδια στιγμή οι άλλοι "συγκεντρώνουν αποδείξεις για να πουν ότι είναι φρενοβλαβής".

 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

-
Σχολιάστε το άρθρο: