Άμβλωση σε γυναίκα με πνευματική αναπηρία παρά τη θέλησή της με δικαστική απόφαση

Άμβλωση σε γυναίκα με πνευματική αναπηρία παρά τη θέλησή της με δικαστική απόφαση

Βρετανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να υποβληθεί σε διακοπή κύησης μια γυναίκα με διανοητική αναπηρία, κρίνοντας ενάντια στη θέληση της ίδιας και της μητέρας της, με τη δικαστή να κάνει λόγο για «θλιβερή» απόφαση, που είναι όμως για το καλό της εγκύου.

Όπως γράφουν οι New York Times, η γυναίκα είναι περίπου 20 χρονών και έχει την πνευματική ικανότητα ενός παιδιού 6-9 ετών. Είναι ασαφές το πώς έμεινε έγκυος, υπό ποιες συνθήκες, και για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη έρευνα της αστυνομίας. Η ίδια διανύει την 22η εβδομάδα της κύησης.

«Γνωρίζω πως το να δίνει το κράτος την εντολή να διακοπεί η κύηση μιας γυναίκας ενώ η ίδια δεν θέλει κάτι τέτοιο είναι τεράστια παρέμβαση» δήλωσε η δικαστής, σημειώνοντας ωστόσο πως η ίδια καλείται να δράσει για το καλό της γυναίκας και όχι με κριτήριο τι πιστεύει η κοινωνία για την άμβλωση.

Η 20χρονη έγκυος απευθύνθηκε στο βρετανικό Σύστημα Υγείας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε την άδεια του δικαστηρίου για να τερματίσει την κύηση.

Η νεαρή και η μητέρα της – δημοσιεύματα αναφέρουν πως είναι πρώην μαία από τη Νιγηρία- έχουν δηλώσει πως δεν επιθυμούν την άμβλωση, ενώ η μητέρα της εγκύου έχει προσφερθεί να φροντίζει το μωρό.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, όπως εξηγεί το δημοσίευμα, άμβλωση μπορεί να γίνει έως την 24η εβδομάδα της κύησης. Στον νόμο γίνεται αναφορά στον τερματισμό κύησης εάν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με σοβαρή αναπηρία, αναφορά που καταγγέλθηκε το 2001 ως προσβλητικό και ως κατάφωρη διάκριση σε βάρος πολλών ανθρώπων.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν έχει κατατεθεί στο δικαστήριο κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει πως το έμβρυο έχει κάποια αναπηρία αλλά έχουν γίνει προβλέψεις για μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές διάθεσης.

Η δικαστής γνωρίζει, όπως είπε, πως η γυναίκα θέλει να κρατήσει το μωρό αλλά δεν γνωρίζει αν η 20χρονη ξέρει τι σημαίνει το να κάνει μωρό.

«Νομίζω πως θέλει να κάνει ένα μωρό με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελε να έχει μια όμορφη κούκλα» τόνισε. Επισήμανε τους κινδύνους που προκύπτουν από τα ψυχολογικά προβλήματα της μητέρας και τα προβλήματα συμπεριφοράς και εκτίμησε πως η μητέρα της εγκύου, που προσφέρθηκε να μεγαλώσει το παιδί, είναι πιθανό να χρειαστεί να αφήσει την κόρη της και το εγγόνι της μόνους τους στο σπίτι, κάποια στιγμή.

Η δικαστής πρόσθεσε πως πίστευε πως η 20χρονη θα υποφέρει χειρότερα αν φτάσει να γεννήσει το μωρό και στη συνέχεια της το πάρουν για να βρεθεί ανάδοχη οικογένεια, σε σχέση με το πώς θα νιώσει με τον τερματισμό της κύησης.

«Θα έχει μεγαλύτερο τραύμα αν της πάρουν το μωρό μετά τη γέννησή του, θα είναι τότε ένα αληθινό μωρό» εξήγησε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα