Κρίσιμες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Στις κάλπες 10,5 εκατ. Τούρκοι

Κρίσιμες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: Στις κάλπες 10,5 εκατ. Τούρκοι

Κωνσταντινούπολη, Βάνα Στέλλου

Λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες απέμειναν πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις επαναληπτικές κρίσιμες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη που θα αναδείξουν τον Δήμαρχο για τα επόμενα πέντε χρόνια του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης.

 

Οι υποψήφιοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (Συμμαχία του Λαού) Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Καλού Κόμματος (Συμμαχία του Έθνους) Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του Κόμματος Ευτυχίας Νετζντέτ Γκιόκτσιναρ και ο υποψήφιος του Κόμματος Πατρίδας Μουσταφά Ιλκέρ Γιουτζέλ.

 

Οι εκλογικοί κατάλογοι που ίσχυαν στις εκλογές της 31ης Μαρτίου θα είναι οι ίδιοι χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή. Επειδή είναι επαναληπτικές εκλογές δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν τα άτομα που συμπλήρωσαν σε αυτό το διάστημα το 18ο έτος της ηλικίας τους και τα άτομα που ολοκλήρωσαν την στρατιωτική τους θητεία.

 

Όλοι επικεντρώνονται στην εκλογή και το αποτέλεσμα. Αν ο Γιλντιρίμ ή ο Ιμάμογλου, κερδίσει τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, θα διαχειριστεί μια οικονομία που θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Τουρκίας.

 

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν υποσχεθεί οικονομικές παροχές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης θέσεων απασχόλησης στην Κωνσταντινούπολη, επιδομάτων για τη νεολαία και όσους θέλουν να παντρευτούν, αλλά η ευθύνη τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προεκλογικές παροχές, καθώς η Κωνσταντινούπολη με περισσότερο από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% του συνολικού πληθυσμού στην Τουρκία και αποτελεί πάνω από το 30% της τουρκικής οικονομίας.

 

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κόμμα που κατάφερε το προηγούμενο διάστημα να κινητοποιήσει περισσότερο τη βάση των ψηφοφόρων του, θα έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

 

«Σύμφωνα με αναλύσεις, οι περισσότεροι ψηφοφόροι που δεν πήγαν στις εκλογικές περιφέρειες στις εκλογές της 31ης Μαρτίου ήταν οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος AKP», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), κ. Ισμαήλ Τσαλάρ.

 

Ο κ. Τσαλάρ πρόσθεσε ότι τα πολιτικά κόμματα θα επικεντρωθούν σε αυτούς τους ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να τους προσελκύσουν για να έχουν εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ των υποψηφίων τους.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τσαλάρ η πολιτική δομή στην τουρκική κοινωνία είναι πολύ πολωμένη, δεν αναμένεται σημαντική μετακίνηση ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων/συμμαχιών και η προσωπική επαφή «one-on-one» των υποψηφίων με τους ψηφοφόρους θα επηρεάσουν την προσέλκυση των αναποφάσιστων ή όσων δεν συμμετείχαν στις εκλογές της 31ης Μαρτίου. Η «παγίωση» του αριθμού ψηφοφόρων θα είναι ο ισχυρότερος παράγοντας, μετά την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου YSK να ακυρώσει και να επαναλάβει τις εκλογές της 31ης Μαρτίου.

 

Ο γενικός διευθυντής της ερευνητικής εταιρίας A & G Adil Gur (από τις μεγαλύτερες στην Τουρκία) είπε ότι μια μεγάλη πλειοψηφία θα ψηφίσει τον ίδιο υποψήφιο και πάλι. Ωστόσο, η ικανότητα των κομμάτων να πείσουν τη βάση των ψηφοφόρων τους να ψηφίσουν και η οικονομική συγκυρία θα καθορίσουν τον νικητή στις εκλογές. «Δύο σημαντικοί παράγοντες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο ποιος θα είναι ο νικητής στις επικείμενες εκλογές α) Η ημερομηνία των εκλογών, η 23η Ιουνίου είναι περίοδος διακοπών, μετά το κλείσιμο των σχολείων και άρα το κόμμα που πείθει τους ψηφοφόρους του να παραμείνουν και να πάνε να ψηφίσουν θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα και β) Οι εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού συνήθως είναι υπέρ του κόμματος που κυβερνά και το ζήτημα των S-400 και των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές συνθήκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου» (σ.σ. οι δηλώσεις του κ. Gur έγιναν πριν από τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ: γεώτρηση γεωτρύπανου Φάτιχ, απόπλους «Γιαβούζ» και ανακοίνωση περί εποικισμού της Αμμοχώστου)

 

Για την τηλεμαχία ο κ. Gur είπε ότι και οι δύο υποψήφιοι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο να μην κάνουν λάθη παρά να δημιουργήσουν υπεροχή έναντι του αντιπάλου τους. Στο τέλος της ημέρας, η συζήτηση ήταν καλή για τη δημοκρατία, χωρίς όμως να επηρεάσει σημαντικά την απόφαση των ψηφοφόρων.

 

Ο κ. Ιχσάν Ακτάς, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών GENAR, δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν σημαντική για τον Γιλντιρίμ να κινητοποιήσει την βάση ψηφοφόρων του κόμματος του (AKP), υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) είχε ήδη κινητοποιηθεί «Ήταν πιο σημαντικό και ευεργετικό για το κυβερνών κόμμα να παρακινήσει τους ψηφοφόρους του».

 

Οι προτεραιότητες των υποψηφίων αντικατοπτρίζονται και στις επιλογές λέξεων

 

Οι στατιστικές της τηλεμαχίας έδειξαν ότι ο Γιλντιρίμ μίλησε συνολικά 3.596 δευτερόλεπτα ενώ έλαβε επιπλέον 119 δευτερόλεπτα. Ο Ιμάμογλου μίλησε συνολικά 3.831 δευτερόλεπτα ενώ έλαβε επιπλέον 206 δευτερόλεπτα. Ο συντονιστής διέκοψε τον Γιλντιρίμ 26 φορές, ενώ τον Ιμαμούγλου 10 φορές.

 

Ο Γιλντιρίμ χρησιμοποίησε τις λέξεις «έργο» 28 φορές, «απασχόληση» 11 φορές, και «εξυπηρέτηση» 18 φορές. Ο Ιμάμογλου αντίστοιχα 17 φορές, 3 φορές και 7 φορές.

 

Ο Γιλντιρίμ προτίμησε τη λέξη «εμείς» 84 φορές και 2 φορές τη λέξη «εγώ». Αντίστοιχα ο Ιμαμόγλου χρησιμοποίησε «εμείς» 15 φορές και «εγώ» 75, ενώ είπε «δεν ξέρω» 10 φορές, «δεν έχω καμία πληροφορία» 8 φορές και «δεν έχω σχέση με αυτό» 6.

 

Καθοριστική θεωρείται και η ψήφος των Κούρδων

 

Το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των λαών HDP προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον υποψήφιο του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που σε γραπτό μήνυμα του απηύθυνε έκκληση στο HDP να παραμείνει ουδέτερο στις εκλογές την Κυριακή. «Η προσέγγιση της δημοκρατικής συμμαχίας του HDP δεν θα πρέπει να αποτελέσει μέρος των τρεχουσών εκλογικών συνομιλιών. Η σημασία της δημοκρατικής συμμαχίας έγκειται στο ότι επιμένει στην ουδέτερη θέση της στις εκλογές», αναφέρει στο μήνυμα του ο Οτσαλάν.

 

Ερντογάν: Με τον Γιλντιρίμ θα ολοκληρωθεί η συνοχή, αλλιώς σίγουρα θα υπάρχουν εμπλοκές

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ερωτηθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει την Κυριακή το απόγευμα, είπε πως το AKP (το κόμμα του) δεν πρόκειται να βγει χαμένο όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ανήκουν στο ΑΚΡ, η Βουλή το ίδιο, ο ρόλος του δημάρχου είναι συμβολικός. Με τον Γιλντιρίμ θα ολοκληρωθεί η συνοχή, αλλιώς σίγουρα θα υπάρχουν εμπλοκές.

 

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα