Γιατί ξεβράζονται εκατοντάδες αθλητικά παπούτσια σε παραλίες

Γιατί ξεβράζονται εκατοντάδες αθλητικά παπούτσια σε παραλίες

Εδώ και έναν χρόνο, εκατοντάδες αθλητικά παπούτσια ξεβράζονται σε παραλίες ανά τον κόσμο. Και το ερώτημα που απασχολεί είναι ένα: Από πού προέρχονται;

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Gui Ribeiro κάτοικος της απομακρυσμένης νήσου Φλόρες στις Αζόρες, ξεκίνησε να βρίσκει στην παραλία που καθάριζε διάφορα αντικείμενα. Αρχικά πίστεψε ότι είχαν ξεχαστεί από λουόμενους. Η συχνότητα εμφάνισής τους, όμως, τον έπεισε ότι είχε να κάνει με κάποιο μυστήριο. 

Μεταξύ άλλων, έβρισκε αθλητικά παπούτσια και σαγιονάρες. Ήταν της ίδιας μάρκας, έδειχναν αφόρετα και είχαν κατασκευαστεί περίπου την ίδια περίοδο.

Τους επόμενους μήνες, ο Ribeiro εντόπισε συνολικά 60 αθλητικά παπούτσια της εταιρείας Nike και μερικά ακόμη, άλλων εταιρειών. Τα νέα για το μυστηριώδες «φαινόμενο» κυκλοφόρησαν στην ευρύτερη περιοχή.

Επτά μήνες αργότερα και σε απόσταση 2.250χλμ, ξεκίνησε να συμβαίνει ακριβώς το ίδιο στις παραλίες της Κορνουάλης. Η Tracey Williams ήταν εκείνη που παρατήρησε ότι δεν επρόκειτο για τυχαίες ανακαλύψεις.

«Ένας φίλος μου στην Ιρλανδία με ρώτησε αν είχα βρει κανένα (σ.σ. παπούτσι)», σημειώνει η ίδια στο BBC. «Βγήκα με την επόμενη μέρα και βρήκα αρκετά».

Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και στις Μπαχάμες, τη Γαλλία και στη Σκωτία.

Από πού προέρχονται τα παπούτσια

 «Η έρευνά μου δείχνει πως ενδέχεται να προέρχονταν από τα 70 - 76 κοντέινερ που έπεσαν από το πλοίο Maersk Shanghai», σημείωσε ο Ribeiro.

Στις αρχές της άνοιξης του 2018, το πελώριο πλοίο ταξίδευε από το Νόρφλοκ της Βιρτζίνια στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, όταν έπεσε πάνω σε καταιγίδα. Το Maersk Shanghai «πάλεψε» με πελώρια κύματα, όμως, έχασε ένα μέρος του φορτίου του.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι τα παπούτσια ανήκουν πράγματι στο φορτίο που χάθηκε, αλλά οι Triangle και Great Wolf Lodge γνωστοποίησαν πως μερικά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν ανήκαν σε εκείνες και μεταφέρονταν πράγματι με το Maersk Shanghai.

Και ο Ribeiro δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι πρόκειται για το φορτίο του εν λόγω πλοίου. Ο Liam McNamara, κάτοικος της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας, βρήκε περίπου 100 αθλητικά παπούτσια – τα περισσότερα Nike – που κατά τη γνώμη του προήλθαν «σίγουρα» από το  Maersk Shanghai.

Οι επιπτώσεις

Η Lauren Eyles από το Marine Conservation Society σημειώνει πως οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή θα είναι σημαντικές.

«Τα παπούτσια θα γίνουν μικροπλαστικά με το πέρασμα των ετών, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υπέροχη θαλάσσια ζωή», είπε.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Ερωτώμενη, για το πόσο αρνητική είναι η επίδραση που έχουν τέτοιου είδους αντικείμενα στη θάλασσα, η ίδια τόνισε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να εξάγουμε ουσιαστικά συμπεράσματα», εξήγησε.

Το World Shipping Council εκτιμά ότι κάθε χρόνιο από τα 218 εκατομμύρια κοντέινερ που μεταφέρονται, τα 1.000 καταλήγουν στον βυθό. Ένας ωκεανογράφος, όμως, πιστεύει πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

«Πιστεύω ότι είναι χιλιάδες κάθε χρόνο», είπε ο Δρ. Curtis Ebbesmeyer και τόνισε πως το ουσιαστικό ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί είναι «τι μεταφέρουν;»

«Σε ένα κοντέινερ χωρούν περίπου 10.000 αθλητικά παπούτσια. Έτσι, αν πολλαπλασιάσουμε αυτό το νούμερο με το 70, τότε έχουμε 70.000 αθλητικά παπούτσια εκεί έξω».

Παρά το περιβαλλοντικό κόστος, που είναι σημαντικό, οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει και κάτι θετικό: αποκτάμε μία βαθύτερη γνώση για τους ωκεανούς και τα ρεύματά τους.

Το πότε και το πού εμφανίζονται τα παπούτσια λένε πολλά σχετικά με τα ρεύματα, όπως σημειώνει ο Ebbesmeyer.

 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα