Για Πρέσπες και εθνικισμό προειδοποιούν Ζάεφ και Ράμα μετά το όχι της ΕΕ

Για Πρέσπες και εθνικισμό προειδοποιούν Ζάεφ και Ράμα μετά το όχι της ΕΕ

Προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως ο εθνικισμός θα ανακτήσει έδαφος στα Βαλκάνια εάν Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία δεν λάβουν το «πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο απηύθυναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, με τα Σκόπια να βάζουν στο κάδρο ακόμα και την συμφωνία των Πρεσπών.

Χθες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέθεσε την απόφαση για έναρξη των πρώτων ενταξιακών κεφαλαίων έως τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω ενστάσεων από την πλευρά της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

«Δεν χρειαζόμαστε νέο ριζοσπαστισμό, εθνικισμό και λαϊκισμό στην χώρα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Σημείωσε πως η αναβολή έως το φθινόπωρο δεν είναι τόσο σημαντική εφόσον τον Οκτώβριο ληφθεί θετική απόφαση, προειδοποιώντας μάλιστα πως εάν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση θα ενισχυθούν οι φωνές που θέλουν ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η στήριξη της κοινής γνώμης επαφίεται στην ευρωπαϊκή προοπτική, ξεκαθάρισε.

Μήνυμα πως η ίδια η ΕΕ θα πληγεί εάν δεν εντάξει στους κόλπους της τα Βαλκάνια έστειλε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Παρομοίωσε τα Βαλκάνια με ανθρώπινο όργανο που εάν αγνοηθεί και μείνει απέξω μπορεί να μολυνθεί και να προβληματίσει ολόκληρο το σώμα.

Παρέθεσε ως παράδειγμα την Τουρκία, λέγοντας πως διολίσθησε από την δημοκρατική τάξη όταν συρρικνώθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της, και τόνισε πως εάν οι θετικές εισηγήσεις της Κομισιόν για έναρξη των ενταξιακών επαφών αγνοηθούν υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής.

«Δεν χρειάζεται να συμβούν κι άλλα κακά ώστε να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε οπισθοδρόμηση σε αυτή την [ενταξιακή] διαδικασία θρέφει τον εθνικισμό, θρέφει φαντασίες, θρέφει επιβλαβή όνειρα», προσέθεσε.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο της Ολλανδίας τάχθηκε υπέρ της αποσύνδεσης των δύο χωρών όσον αφορά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων τους, κάτι που δεν έχει αποδεχτεί η Κομισιόν.

Ο κ. Ράμα απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο και επισήμανε πως τα βαλκανικά κράτη μπορούν να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό τους έργο κατά την διάρκεια της ενταξιακής διαδρομής, που αναμένεται να διαρκέσει χρόνια. «Δεν μιλάμε για ένταξη αυτή την στιγμή, μιλάμε για κάτι διαφορετικό», είπε.

Οι δηλώσεις των δύο αρχηγών έγιναν στους «Financial Times», στο πλαίσιο του Φόρουμ για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώνει η εφημερίδα στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα