"Πάγωμα" των συζητήσεων για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία εξετάζει η ΕΕ

"Πάγωμα" των συζητήσεων για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία εξετάζει η ΕΕ

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να "απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία", σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει "τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο" και θα σημειώνεται ότι "η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ". 

Ακόμη, οι 28 επαναλαμβάνουν ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι "δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας".

Οι στόχοι Λευκωσίας και Αθήνας

Την ίδια στιγμή, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφονται Κύπρος και Ελλάδα σε μία προσπάθεια να εξασφαλίστει μία ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους, απέναντι στις αυξανόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το Νϊκο Αναστασιάδη, Αθήνα και Λευκωσία αποφάσισαν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για τη Σϋνοδο Κορυφής.

Αρχικά, στο πλαίσιο του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρμόδιοι υπουργοί Κύπρου και Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους ομολόγους του για τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο μεν ΣΕΥ υπό την ενότητα «Τρέχουσες Υποθέσεις» της ημερήσιας διάταξης, στο δε ΣΓΥ υπό την ενότητα που αφορά τη συζήτηση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Στόχος και επιδίωξη της κυπριακής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που θα ακολουθήσει, είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα επιφέρουν κόστος στην Τουρκία, ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στους όποιους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Βασική επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να επιτύχει διασύνδεση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών με τα τουρκικά κεφάλαια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι προσπάθειες περνούν από αρκετές δυσκολίες, εξαιτίας της στάσης ορισμένων χωρών, οι οποίες παρουσιάζονται απρόθυμες να στηρίξουν τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του δηλώσεις μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία έτσι ώστε στο επικείμενο συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουνίου, να υπάρξει καταδίκη αλλά και δράσεις με πιθανή επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα, αν επιβεβαιωθεί ότι το «Fatih» έχει προχωρήσει σε γεώτρηση.

«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες» ήταν το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Συντηρεί την ένταση ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί την ένταση γύρω από τα θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και μετά την προσωπική επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν,, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης που προώθησε η Κύπρος για άτομα που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις του «Πορθητή».

«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στα εντάλματα σύλληψης, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην Ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.

Σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ως έναν απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά».

Προδρόμου: Εισβολή στη θάλασσα η τουρκική δραστηριότητα

Στο μεταξύ, η τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μία επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου. 

«Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων. Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα. Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Για όσους μιλούν για ενέργειες που αποτελούν νέα εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει». 

«Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει. Μάλιστα και φαίνεται ότι αποτελεί κάποιου είδους αποτρεπτικό μέτρο γιατί αν μη τι άλλο έσπευσε η Τουρκία να ανακοινώσει ότι θα κάνει το αντίστοιχο πράγμα που δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση ή επίθεση από κυπριακής πλευράς».

Και επανέναρξη ΜΟΕ Ελλάδας - Τουρκίας

Την ίδια στιγμή και με την ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα να είναι δεδομένη,, η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία από 17 έως 22 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. ¨οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ «με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων».

Σε αναζήτηση εμπιστοσύνης Αθήνα - Άγκυρα. Τι στρέφει τον Ερντογάν σε Αιγαίο και αν. Μεσόγειο

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα