Τραμπ: Οι επιθέσεις στο Ομάν φέρουν την υπογραφή του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν, επικαλούμενος ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

«Το Ιράν το έκανε αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. «Βλέπουμε το πλοίο, με μία νάρκη, που δεν εξερράγη και αυτό έχει την υπογραφή του Ιράν».

Ο Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ από την Τεχεράνη.

Οι Ιρανοί «δεν θα κλείσουν (τα Στενά). Δεν θα τα κλείσουν, δεν θα τα κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και το γνωρίζουν αυτό. Αυτό τους έχει ειπωθεί με τον πλέον σθεναρό τρόπο» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να απευθυνθεί προς το Ιράν και να σταματήσει τέτοιου είδους επεισόδια, ο Ρεπουμπλικανός απάντησε: «Θα δούμε».

Νωρίτερα, Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου όπως υποστηρίζεται εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση του την οποία διένειμε ηλεκτρονικά, προσθέτοντας «το βίντεο επισυνάπτεται».

Το τάνκερ Kokuka ρυμουλκείται προς λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Στο μεταξύ, το Kokuka Courageous, ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που επλήγησαν ρυμουλκείται με ασφάλεια και κατευθύνεται προς το λιμάνι Χορ Φακάν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έγινε γνωστό από τη διαχειρίστρια εταιρεία Bernhard Schulte Shipmanagement.

Νωρίτερα, η ολλανδική εταιρεία Boskalis γνωστοποίησε ότι της ανατέθηκε η διάσωση του Kokuka, αλλά και του άλλου δεξαμενόπλοιου, που ενεπλάκη στο περιστατικό, του Front Altair, που διαχειρίζεται η Frontline.

Την ίδια ώρα, τα 21 μέλη του πληρώματος, που διασώθηκαν στον Κόλπο του Ομάν από πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επέστρεψαν στο πλοίο Kokuka Courageous, προκειμένου να διευκολύνουν την επιχείρηση ρυμούλκησής του, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το πολεμικό πλοίο USS Bainbridge παραμένει σε στενή επαφή με το τάνκερ, επισήμανε ο αξιωματικός του πλοίου Τζόσουα Φρέι στο Reuters.

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα