Η Ρωσία στέλνει τους S-400 στην Τουρκία

Η Ρωσία στέλνει τους S-400 στην Τουρκία

Η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία εντός του Ιουλίου δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

«Οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υλοποιούνται έγκαιρα εντός του προβλεπόμενου πλαισίου. Δεν υπάρχουν διμερή προβλήματα» δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς αν τα συστήματα θα αποσταλούν εντός του Ιουλίου, ο Ουσακόφ , είπε ότι «Ναι, όπως προγραμματίζουμε», μετέδωσε σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, άκρως επικριτικός απέναντι στην Τουρκία για τη στάση της στο Αιγαίο, στην κυπριακή ΑΟΖ και στην προμήθεια των S-400, εμφανίστηκε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Μιλώντας χθες στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ;όπου παρουσίασε και το νομοσχέδιο «EastMed Act», ο Μενέντεζ ότι οι πραγματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες αξίες, να πιστεύουν στην δημοκρατία και να σέβονται τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες ενώ

«Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν απαραίτητο ακόμα κι αν είχαμε έναν τέλειο σύμμαχο στην Τουρκία. Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε» σημείωσε, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφορικά με το επίπεδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μενέντεζ επέκρινε τη συμμαχική στάση της Άγκυρα λέγοντας χαρακτηρστικά: «ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα εξερευνούσε παράνομα ενεργειακούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα παραβίαζε καθημερινώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από το Αιγαίο, απειλώντας τη θαρραλέα ζωή των Ελλήνων πιλότων και όσων ονομάζουν αυτά τα νησιά σπίτι τους. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S400, αναμένοντας ότι θα μπορούσε να το σταθμεύσει δίπλα στα αμερικανικά F-35».

Επίσης, κλείνοντας την ομιλία του στους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ, ο κ. Μενέντεζ καταδίκασε για μια ακόμα φορά την τουρκική κατοχή στην Κύπρο λέγοντας: «Σαράντα χρόνια είναι πάρα πολλά και ο λαός της Κύπρου έχει υποφέρει αρκετά».

Ανάμεσα στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου «EastMed Act» που ανέδειξε ο κ. Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν:

• Η οριστική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

• Η εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα μέσω των αυξήσεων στα προγράμματα FMF (Foreign Military Financing) και IMET (International Military Education and Training)

• Η ματαίωση της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Τουρκία ολοκληρώσει την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, οι ΗΠΑ έδωσαν διορία στην Τουρκία μέχρι τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να υπαναχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Διαφορετικά, οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται σήμερα στις ΗΠΑ στα F-35 θα απελαθούν.

 

news

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα