Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για ανάδειξη του διαδόχου του Γιούνκερ

Στην πιο αποφασιστική φάση τους εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη του διαδόχου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με διαδοχικές συναντήσεις, επαφές και συνεννοήσεις, από τις Βρυξέλλες έως την το Σαν Σεμπαστιάν (μεταξύ των ηγετών του ΕΛΚ) και τη Μάλτα (μεσογειακές χώρες).

Κατά την πρώτη φάση των διαβουλεύσεων, ήδη έχουν απομακρυνθεί οι ελπίδες για δύο από τους υποψηφίους, της Δανής φιλελεύθερης Μαργκέτ Φεστάγκερ και του Γάλλου συντηρητικού Μισέλ Μπαρνιέ. Η  τελική μονομαχία θα δοθεί με στόχο την εκπαραθύρωση του ΕΛΚ από την προεδρία, πρωτείο που διατηρεί επί 15 συναπτά έτη. Όμως και οι Σοσιαλιστές, που εποφθαλμιούν να καταλάβουν την προεδρία για πρώτη φορά από το 2004, ενδέχεται να εξαναγκασθούν να παραχωρήσουν την επίζηλη θέση σε κάποια ανεξάρτητη προσωπικότητα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα θεσμικό αδιέξοδο χωρίς προηγούμενο.

Ο πρώτος αποκλεισμός υποψηφίων έγινε την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια δείπνου στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών που έχουν αναλάβει την επιλογή -μεταξύ αυτών και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ένας εκ των θριαμβευτών στις Ευρωεκλογές. Η συνάντηση, με δύο πρωθυπουργούς ως εκπροσώπους των παρατάξεων της τρικομματικής πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), κατέληξε σε μία μετωπική σύγκρουση γύρω από τα ονόματα των υποψηφίων των συντηρητικών Μάνφρεντ Βέμπερ και των Σοσιαλιστών Φραντς Τίμερμανς.

Πηγή: El Pais

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα