Το Πεντάγωνο εξετάζει την ανάπτυξη άλλων 5.000 στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει αίτημα των ένοπλων δυνάμεων να αναπτυχθεί δύναμη επιπλέον 5.000 ανδρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με το Ιράν, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Τετάρτη.

Ουάσινγκτον και Τεχεράνη έχουν κλιμακώσει αυτόν τον μήνα την αντιπαράθεσή τους σε επίπεδο ρητορικής, μετά την απόφαση του Τραμπ να σφίξει κι άλλο τον κλοιό των κυρώσεων με σκοπό οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου να εκμηδενιστούν αλλά και να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Κόλπου, εξαιτίας των ιρανικών «απειλών» για τις οποίες μιλούν στελέχη της κυβέρνησής του.

Οι αξιωματούχοι, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διευκρίνισαν ότι το αίτημα υποβλήθηκε από το μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής -- τη USCENTCOM -- ωστόσο τόνισαν πως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα εγκριθεί ή όχι. Ο ένας τόνισε πως η πιθανή ανάπτυξη θα είναι αμυντικής φύσης.

Μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η πλωτάρχης Ρεμπέκα Ρεμπάριτς, τόνισε ότι δεν πρόκειται «να συζητήσει ή να κάνει υποθέσεις» για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, τηρώντας «την πολιτική που εφαρμόζει εδώ και πολύ καιρό» το Πεντάγωνο για επιχειρησιακά θέματα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν υποστήριξε προχθές Τρίτη πως αν και οι απειλές από πλευράς του Ιράν συνεχίζουν να είναι αυξημένες, τα μέτρα αποτροπής που έλαβε το Πεντάγωνο «ανέβαλαν» επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων και αμερικανικού προσωπικού στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το τελευταίο διάστημα στον Κόλπο ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του, συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, στρατηγικά βομβαρδιστικά κι ένα αποβατικό πλοίο με αμφίβια οχήματα υποστηρίζοντας πως έχουν «ενδείξεις» για την προετοιμασία «επιθέσεων» από μέρους του Ιράν ή ενεργούμενών του, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Τη Δευτέρα ο Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα «αντιμετωπιστεί» με «μεγάλη δύναμη» σε περίπτωση που «επιτεθεί» σε αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα