S-400: Η Άγκυρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πιθανές αμερικανικές κυρώσεις

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υπεραμύνθηκε της θέσης της χώρας του στο θέμα της αγοράς των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει πιθανές αμερικανικές κυρώσεις.

«Θα αγοράσουμε τους S-400 και μετά τους (αμερικανικούς πυραύλους) Patriot», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια γεύματος χθες, Τρίτη, το βράδυ κατά τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού.

«Ασφαλώς ετοιμαζόμαστε» για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Η συμφωνία για την αγορά από την Τουρκία των συστημάτων S-400 έχει θέσει σε δοκιμασία τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Άγκυρα ότι κινδυνεύει με κυρώσεις εξαιτίας της αγοράς αυτής, καθώς σε βάρος της Τουρκίας μπορεί να εφαρμοστούν κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA, ο οποίος επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε οποιαδήποτε οντότητα ή χώρα υπογράφει συμβόλαια για εξοπλισμούς με ρωσικές εταιρίες.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η συμφωνία με τη Ρωσία που υπογράφηκε από την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνιστά απειλή για την άμυνά της.

Η Ουάσιγκτον κάλεσε την Άγκυρα να διαλέξει μεταξύ των ρωσικών πυραύλων S-400 και των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, από τα οποία η Τουρκία θέλει επίσης να αποκτήσει 100 αεροπλάνα.

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η χώρα του έχει κουραστεί να είναι μια χώρα που το μόνο που κάνει είναι να αγοράζει εξοπλιστικά συστήματα που έχουν κατασκευαστεί στο εξωτερικό και πλέον επιθυμεί προγράμματα κοινής παραγωγής.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει προσωπικό στη Ρωσία για να εκπαιδευτεί στον χειρισμό των S-400 που αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ήδη την Κυριακή ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα προβούν σε κοινή παραγωγή συστημάτων S-500 μετά τα S-400.

Η Ουάσιγκτον πρότεινε ειδικά στην Άγκυρα αμερικανικούς πυραύλους Patriot ως εναλλακτική λύση αντί για στους S-400, όμως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα αυτό μοιάζει να είναι σε νεκρό σημείο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα