Η Gogle αφιερώνει στα 159 χρόνια από την γέννηση του Βίλεμ Αϊντχόβεν

Η Gogle αφιερώνει στα 159 χρόνια από την γέννηση του  Βίλεμ Αϊντχόβεν

Στον Βίλεμ Αϊντχόβεν τον διάσημο γιατρό και φυσιολόγο  αφιερώνει η Google σήμερα, 21 Μαϊου το doudle της για τα 159 χρόνια από την γέννησή του 

Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε το πρώτο πρακτικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) το έτος 1903 και για το λόγο αυτό παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1924.

Ο Βίλεμ Αϊντχόβεν γεννήθηκε σαν σήμερα, 21 Μαΐου 1860 και πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1927.

Αν και ήταν γνωστό πριν από τον Βίλεμ Αϊντχόφεν ότι η καρδιά παράγει ηλεκτρικά ρεύματα, τα όργανα της εποχής δεν ήταν αρκετά ακριβή για να μετρήσουν το φαινόμενο χωρίς την τοποθέτηση ηλεκτροδίων απευθείας πάνω στην καρδιά. Αρχίζοντας το 1901, ο Βίλεμ Αϊντχόφεν κατασκεύασε μια σειρά πρωτότυπων χορδωτών γαλβανόμετρων, όπου χρησιμοποιούνταν λεπτές χορδές αγώγιμου καλωδίου το οποίο περνούσε ανάμεσα από ισχυρούς μαγνήτες, με αποτέλεσμα να η ίνα μετακινείται όταν περνούσε ρεύμα από αυτή.

Η κίνηση αυτή αποτυπωνόταν πάνω σε κινούμενο φωτογραφικό χαρτί. Αυτή η κατασκευή, αν και όχι ιδιαίτερα φορητή, αύξησε την ευαισθησία του γαλβανόμετρου. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι συσκευές έγιναν όλο και πιο φορητές. Η ορολογία που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στο ΗΚΓ προέρχεται από τον Αϊντχόφεν. Αυτός έδωσε στις διάφορες αποκλίσεις που παρατήρησε τα γράμματα P, Q, R, S και T, καθώς και το τρίγωνο του Αϊντχόβεν πήρε το όνομά του από τον Βίλεμ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα