Αυστρία: Ο Κουρτς ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές μετά το σκάνδαλο

Αυστρία: Ο Κουρτς ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές μετά το σκάνδαλο

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε, το βράδυ του Σαββάτου, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου της χώρας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου πολιτικής συναλλαγής με Ρώσο μεγιστάνα.

Το επίμαχο βίντεο δείχνει τον Στράχε να συζητάει την ανάθεση κρατικών συμβολαίων με μία γυναίκα που εμφανίζεται ως πλούσια ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη, σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξη της. Η συνάντηση αυτή, φαίνεται ότι έγινε το 2017, για την προσφορά κρατικών συμβολαίων σε μία εταιρία και με αντάλλαγμα, την πολιτική και οικονομική υποστήριξη προς τον Στράχε.

«Η Αυστρία βαδίζει προς πρόωρες εκλογές, μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε λόγω των αποκαλύψεων που τον δείχνουν να διαπραγματεύεται δημόσιες συμβάσεις με υποτιθέμενη ρωσίδα υποστηρικτή με αντάλλαγμα πολιτική υποστήριξη», μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο πηγή του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων. Η δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο από την Suddeutsche Zeitung και το Der Spiegel βύθισε σε βαθιά κρίση την αυστριακή κυβέρνηση και δημιούργησε αμφιβολίες για το αν ο συντηρητικός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα να κυβερνήσει με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων.

Μεγάλες απορίες και εμφανή δυσαρέσκεια, ακόμη και στους ίδιους τους οπαδούς του προξενεί η τεράστια καθυστέρηση από πλευράς του Αυστριακού καγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, να πάρει θέση για το "σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής", το οποίο τελικά εξανάγκασε το μεσημέρι σε παραίτηση τον αντικαγκελάριο του. Η αναμενόμενη για το μεσημέρι, στις 14.00 Ελλάδας, δήλωση του Σεμπάστιαν Κουρτς, ως προς τις σχεδιαζόμενες ενέργειές του, αναβλήθηκε επανειλημμένα και σύμφωνα με πηγές της Καγκελαρίας στη Βιέννη πρόκειται να γίνει στις 20.45 ώρα Ελλάδας, ενώ σχεδόν μια ώρα αργότερα, στις 21.35 ώρα Ελλάδας, θα ακολουθήσει δήλωση του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Το απόγευμα, πύκνωναν οι πληροφορίες ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σε αντίθεση με προηγούμενες ανεπίσημες τοποθετήσεις κύκλων του κόμματός του περί επικείμενων πρόωρων εκλογών, εξετάζει την δυνατότητα συνέχισης του αμφιλεγόμενου κυβερνητικού συνασπισμού του με το Κόμμα των Ελευθέρων υπό την νέα ηγεσία του έως τώρα υπουργού Συγκοινωνιών και Υποδομών και υπαρχηγού των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, τον οποίο ο Στράχε υπέδειξε το μεσημέρι ως διάδοχό του. Από την πλευρά του, το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο επιζητεί συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας φέρεται να επιμένει στην οπωσδήποτε παραμονή στην κυβέρνηση του θεωρούμενου ως πλέον σκληροπυρηνικού στελέχους του, του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, τον οποίο όμως φαίνεται να απορρίπτουν κατηγορηματικά ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος.

Αναλυτές στη Βιέννη τόνιζαν το απόγευμα πως αυτή η "τεράστια" καθυστέρηση τοποθέτησης του Σεμπάστιαν Κουρτς, πλήττει το κύρος και την δημοτικότητα τόσο του καγκελάριου όσο και του κόμματος του, το οποίο έως τώρα προηγείτο σταθερά στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Κυριακή 26 Μαίου, επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως ο Κουρτς έχει ζημιωθεί σημαντικά από το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις με το βίντεο για τον Στράχε.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα