Ευρωεκλογές 2019: Η Ελληνίδα στο ευρωψηφοδέλτιο του Μακρόν

Ευρωεκλογές 2019: Η Ελληνίδα στο ευρωψηφοδέλτιο του Μακρόν

Όταν η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου έφευγε πριν αρκετά χρόνια από το Κιάτο για να σπουδάσει Ιατρική στη Ρώμη, και μετά στο Στρασβούργο, σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το 2019 ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα την επέλεγε ως υποψήφια ευρωβουλευτή του κόμματός του για τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής.

Ουδεμία έκπληξη! Διακεκριμένη χειρουργός –γυναικολόγος σήμερα στη Γαλλία η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες γυναίκες χειρουργούς, ειδικευμένη στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, έζησα στη συνέχεια στην Ιταλία για 14 χρόνια, και εδώ και 12 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Γαλλία, είμαι παντρεμένη με Γάλλο. Είμαι παιδί της Ευρώπης», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. «Γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης , ξέρω τι μου έδωσε η Ευρώπη, πόσα οφείλω στην Ευρώπη και αυτήν τη στιγμή είναι δική μου υποχρέωση να βγω μπροστά και να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είναι μεγάλη τύχη να ζούμε σε αυτή την περιοχή του κόσμου που υπάρχει δημοκρατία, που υπάρχει ειρήνη».

Η Χρυσούλα δεν ξεχνά φυσικά την πατρίδα της, την Ελλάδα: «Η Γαλλία μπορεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας και ανοικτών μυαλών, για αυτό είμαι με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Εύχομαι και στην Ελλάδα οι προοδευτικές δυνάμεις να κερδίσουν», λέει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ενδομητρίωση σε όλη τη Γαλλία

Η Χρυσούλα ίδρυσε πριν λίγα χρόνια στη Γαλλία την Ενωση «Info Endometriosis» με στόχο την ενημέρωση και την αντιμετώπιση της νόσου που επηρεάζει πάνω από 11 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο. Με πρωτοβουλία της Χρυσούλας, η Info-Endometriosis έχει υπογράψει συμφωνίες εταιρικής σχέσης με τα υπουργεία Παιδείας, Οικογενειών και Δικαιωμάτων των Γυναικών και το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Γαλλίας. Οι συμφωνίες αυτές έδωσαν τη δυνατότητα στην Ένωση να προωθεί προγράμματα ενημέρωσης για την ενδομητρίωση σε όλα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία της Γαλλίας, αλλά και σε νοσοκομεία και σε ενώσεις οικογενειακού προγραμματισμού.

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου τιμήθηκε μάλιστα με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας» από τον Φρανσουά Ολάντ για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ιατρικά θέματα και κυρίως στην ενδομητρίωση.

«Ότι πέτυχα το οφείλω στην Ευρώπη»

«Χάρη στην Ευρώπη έχω πετύχει όσα έχω καταφέρει μέχρι σήμερα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η Ευρώπη είναι μια πραγματική δύναμη. Μπορούμε, μέσω αυτού του πολιτισμού, να εκμεταλλευτούμε το καλύτερο της κάθε χώρας για να είμαστε καλύτεροι πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτή η πολυπολιτισμικότητα, αυτή η πολυγλωσσία, η ευρωπαική ιστορία είναι ο πλούτος μας», λέει η υποψήφια ευρωβουλευτής του Μακρόν.

Σας επέλεξε ο πρόεδρος Μακρόν ως υποψήφια ευρωβουλευτίνα του κόμματός του. Είναι μεγάλη τιμή και για την Ελλάδα, ρωτάμε την Χρυσούλα. «Ο πρόεδρος Μακρόν πιστεύω ότι αποφάσισε να δώσει το παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβάνοντας στο ευρωψηφοδέλτιό του υποψήφιους από άλλες επτά χώρες μέλη της ΕΕ. Για μένα είναι μεγάλη τιμή, είναι όπως είπατε και για τη χώρα μας μια μεγάλη τιμή», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Με επέλεξαν για την εκστρατεία μου ως γιατρός για την ενδομητρίωση. Θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε Ευρωπαίοι, να ζούμε σε μια άλλη χώρα και να παλεύουμε για το καλό της χώρας στην οποία ζούμε, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Ηθελα αυτή τη στιγμή να ασχοληθώ με την Ευρώπη γιατί όπως σας είπα υπάρχει από τη μια το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη, το οποίο και συμμερίζομαι. Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καταλάβει ότι η Ευρώπη είναι η λύση μας. Είναι η λύση στην παγκοσμιοποίηση. Πρέπει να ενωθούμε για να μπορέσουμε να υπάρξουμε στην ιστορία, για να γράψουμε την ιστορία, αν αφήσουμε πίσω μας τους εθνικισμούς και τις διαιρέσεις. Είναι τιμή μου να ζω στη Γαλλία, στην έκτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, αλλά πιστεύω ότι 67 εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες, όσο καλοί και αν είμαστε έτσι όπως πάει η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση, δεν θα μπορέσουμε ποτέ μόνοι μας να τα καταφέρουμε. Αντιθέτως, 27 -28 χώρες μαζί, αν βάλουμε ο καθένας την καλύτερη συνταγή, μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτή την παγκοσμιοποίηση. Μόνον έτσι μπορούμε να παραμείνουμε πρωταγωνιστές της ζωής μας, της ιστορίας και να γράψουμε τη δική μας ιστορία στην τεχνολογία, την επιστήμη, στη δημοκρατία. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι…», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

«Να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τον κίνδυνο της ακροδεξιάς»

-Κυρία Ζαχαροπούλου σας άκουσα πρόσφατα στη γαλλική τηλεόραση να λέτε ότι αρχίζετε να φοβάστε για την Ευρώπη, λόγω του κινδύνου της ακροδεξιάς ;

«Βεβαίως! Κοιτάξτε, εγώ είμαι ακτιβίστρια για την ισότητα γυναικών –ανδρών και είδα π.χ. πριν λίγες ημέρες στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών να βγαίνει απόφαση ότι μια γυναίκα ακόμα κι αν έχει υποστεί βιασμό, δεν έχει δικαίωμα να κάνει άμβλωση. Καταλαβαίνετε ότι από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα. Αλλά και στην Ευρώπη - ως γυναίκα το λέω - έχουμε την τύχη ως γυναίκες να ζούμε στην Ευρώπη –αλλά έχουμε βέβαια πολλά να κάνουμε. Οι οικονομικές απολαβές των γυναικών είναι μικρότερες από εκείνες των ανδρών, οι μισθοί των γυναικών είναι κατά μέσο όρο μικρότεροι κατά 16% από τους άνδρες. Ξέρουμε, επίσης, τα προβλήματα που υπάρχουν για διάφορα θέματα όπως είναι και οι αμβλώσεις. Στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο επίσης αντιστοιχεί μόνο μια γυναίκα ανά τρεις ευρωβουλευτές».

Όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια υπογεννητικότητα και ο ευρωπαϊκός λαός γερνάει… Άρα, θα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα όλοι μαζί, να έχουμε κοινές πολιτικές όπως στο προσφυγικό, στο μεταναστευτικό ζήτημα», λέει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του Μακρόν τονίζει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρία Λεπέν εκμεταλλεύεται το προσφυγικό ζήτημα ως φόβητρο για να αυξήσει την επιρροή της.

«Η Μαρίν Λεπέν θέλει να κλείσει τα σύνορα, λες και αυτά είναι μια πόρτα και την ανοίγω και την κλείνω όποτε θέλω... Πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε κάτι στην Ευρώπη και για την ανάπτυξη της Αφρικής, ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν στις χώρες τους. Το θέμα δεν είναι να κλείσουμε τα εθνικά σύνορα, αλλά πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί γιατί θέλω να σας πω ότι το μεταναστευτικό δείχνει καταρχήν την αποτυχία του γεγονότος ότι δεν ελήφθησαν μέτρα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τονίζει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Οι ακροδεξιοί εθνικιστές σπέρνουν τον φόβο και το μίσος»

Η Ελληνίδα γιατρός αντιδρά στον εθνικισμό που αναπτύσσεται από την ακροδεξιά στην Ευρώπη. «Όταν ζούσα στην Ιταλία, αντιμετωπίζαμε την Λέγκα του Βορρά με χιούμορ. Σήμερα όμως ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αν και πήρε μόλις 17% στις τελευταίες εκλογές, κυβερνά την Ιταλία. Γιατί, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές προωθούν «λύσεις» που στηρίζονται στο φόβο και το μίσος για τον άλλον. Δεν είναι δυνατόν όμως ένας εθνικιστής, να ενωθεί με άλλους επτά εγωϊστές, εθνικιστές; Αν κλείσει την πόρτα στους μετανάστες η Μαρίν Λεπέν, αν κλείσει την πόρτα και ο Σαλβίνι, αυτή είναι λύση;», διερωτάται η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Εμείς, οι προοδευτικοί άνθρωποι στην Ευρώπη είμαστε υπέρ της σύγκλισης, υπέρ της κοινωνικής και φορολογικής σύγκλισης γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στο πρόβλημα του περιβάλλοντος, αλλά και σε θέματα όπως η άμυνα θα χρειαστεί να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι, ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή κυριαρχία. Αλλά όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν την ακροδεξιά, τα καταψηφίζει όλα. Στα θέματα της κοινωνικής και φορολογικής σύγκλισης, της προστασίας του περιβάλλοντος, η ακροδεξιά θεωρεί ότι μόνο με τοπικές λύσεις θα μπορέσει να τα αντιμετωπίσει. Στη Γαλλία, η ακροδεξιά θέλει κατά βάθος να διαλύσει την Ευρώπη, θέλει στην ουσία ένα Frexit το οποίο έχει μακιγιάρει ωραία για να μην πει αυτή τη λέξη. Αλλά όταν μιλάνε για Ευρώπη των Εθνών, δηλαδή τι σημαίνει; Ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή πριν από τους Παγκόσμιους Πολέμους», τονίζει η Χρυσούλα.«Αλλά βλέπετε ότι αυτό φοβίζει, φοβίζει αυτή η προπαγάνδα με αυτά τα σλόγκαν και τα fake news. Αυτά κάνει και ο Σαλβίνι στην Ιταλία, αλλά και ο Ορμπαν στην Ουγγαρία».

«Οι ευρωεκλογές αυτές πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες»

Η Ελληνίδα υποψήφια ευρωβουλευτής του Μακρόν προειδοποιεί ότι «αυτές οι ευρωεκλογές είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες». Όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «έχουμε υποχρέωση ως Ευρωπαίοι πολίτες να δούμε ότι ζήσαμε 70 χρόνια ειρήνης χάρη στην ΕΕ. Γιατί πολλοί το θεωρούν δεδομένο αυτό. Αλλά εμείς οι Ελληνες ξέρουμε τι σημαίνει όταν είχαμε τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας…».

Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει μια αποικία της Κίνας, της Αμερικής ή της Ρωσίας. Πιστεύω λοιπόν ότι έχουμε όλοι υποχρέωση να ψηφίσουμε μαζικά στις ευρωεκλογές, δεν είναι εκλογές σαν τις άλλες. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, γι' αυτούς που έρχονται. Πρέπει να σκεφτούμε, να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις και να πάμε να ψηφίσουμε», επισημαίνει.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέματα τα οποία δεν ούτε της δεξιάς ούτε της αριστεράς, πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη διχοτόμηση. Υπάρχει το πρόβλημα του περιβάλλοντος, το μεταναστευτικό, όλα αυτά, μπορούν να δείξουν τι σημαίνει το προοδευτικό πρόσωπο της Ευρώπης. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως λέει και ο πρόεδρος Μακρόν», τονίζει η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα