Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: "Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι λίμνη κανενός"

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία: "Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι λίμνη κανενός"

Η Μεσόγειος δεν είναι η λίμνη του μπαμπά κανενός. Έχουμε κι εμείς χωρικά ύδατα και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους», δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και αρχιτέκτονας της πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Türk δήλωσε ότι «στη γεωγραφική μας περιοχή όπου και να κοιτάξουμε το τελευταίο διάστημα γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις. Η Τουρκία ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία. Δημιουργώντας μία ομάδα με δικά μας πλοία, με δικούς μας μηχανικούς, ειδικούς και ανθρώπους ξεκινήσαμε μόνοι μας μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα δικές μας εξορύξεις».

«Η Μεσόγειος δεν είναι η λίμνη του μπαμπά κανενός. Έχουμε κι εμείς χωρικά ύδατα και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους», τόνισε ακόμα ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επί ημερών του αγοράστηκε το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας ο ‘Πορθητής’ και τώρα προαναγγέλλει κι αυτός με τη σειρά του τον ερχομό και του δεύτερου γεωτρύπανου ‘Γιαβούζ’ στην ανατ. Μεσόγειο.

«Το γεωτρύπανο μας, ο ‘Πορθητής’ ξεκίνησε ήδη δουλειά, σύντομα ξεκινά και ο Γιαβούζ. Το λέω ξεκάθαρα ότι με βάση επιστημονικά στοιχεία το 2020  στο θέμα των ενεργειακών ερευνών στη θάλασσα και την ξηρά, στο θέμα του πετρελαίου και του αερίου στην Τουρκία θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα. Αυτό θέλω να το ξέρουν τα 82 εκατομμύρια των συμπολιτών μας. Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, γιατί ανησυχείτε; Η εμπειρία της τουρκικής κοινωνίας την οδήγησε σε πολύ καλύτερο επίπεδο αντίληψης. Είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να κερδίσει τη φιλία. Η ανατ. Μεσόγειος για την Τουρκία είναι πολύ σημαντική. Δεν θα δεχτούμε να μας υπαγορεύουν τι να κάνουμε», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ.

Εν  τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Open TV, ξεκινά σήμερα Δευτέρα 13 Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου η νέα μεγάλη ναυτική άσκηση της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Θαλασσόλυκος». Η άσκηση θα διεξαχθεί παράλληλα σε τρεις θάλασσες: Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Ο «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή και των τριών δυνάμεων της Τουρκίας. Φέτος θα λάβουν μέρος συνολικά 131 πλοία, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, μαζί με 25.900 στρατιώτες που θα βρίσκονται επί ποδός.

 

 

 sigmalive.com/ OPEN TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα