Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Αγνοεί το διεθνές δίκαιο - Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Αγνοεί το διεθνές δίκαιο - Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ

Νέα πρόκληση από την Τουρκία, αυτή τη φορά δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος επαναφέρει την γραμμή της Άγκυρας, ότι τα ελληνικά νησιά δεν είναι δυνατόν να έχουν πλήρη επήρεια στον καθορισμό των δικαιωμάτων στην θάλασσα.

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Τσαγατάι Έρτζιγές, χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία» τονίζει ο Τούρκος αξιωματούχος στο Twitter, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «θεμελιώδη αρχή στο διεθνές δίκαιο». «Τα τελικά θαλάσσια όρια μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω συμφωνιών (όχι παραβιάζοντας τα πιθανά όρια τρίτων μερών) ή δικαστικών αποφάσεων» προσθέτει, υπονοώντας πως Ελλάδα και Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.

Και συνεχίζει: «Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν».

Παράλληλα, απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις στην Άγκυρα, αν επιμείνει στη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της ΕΕ με τα κυπριακά σύνορα, όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών. «Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» συμπληρώνει.

 

reporter.com.cy

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα