Συνεργασία με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ επιδιώκει ο Γκουαϊδό

Συνάντηση με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου προκειμένου να αιτηθεί τη «συνεργασία» τους για να τερματιστεί η πολιτική κρίση στη χώρα ζήτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό από τον απεσταλμένο του στις ΗΠΑ.

Ο Γκουαϊδό, πρόεδρος της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε από την Κίνα ότι το Πεκίνο θα ενταχθεί σε μια διπλωματική πρωτοβουλία νοτιοαμερικανικών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, γνωστή ως Διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Βενεζουέλα, ώστε να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Η προσπάθεια του Γκουαϊδό να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο φάνηκε να φρενάρει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η προτροπή του να στασιάσει ο στρατός της χώρας και να ανατρέψει τον αρχηγό του κράτους δεν εισακούσθηκε την 30ή Απριλίου. Ο Γκουαϊδό είπε στη διάρκεια συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα προ ημερών ότι «πιθανόν» θα αποδεχόταν μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ εάν του το πρότεινε η Ουάσιγκτον.

«Δώσαμε οδηγίες στον πρεσβευτή μας Κάρλος Βέκιο να συναντηθεί αμέσως (...) με τη Νότια Διοίκηση και τον ναύαρχό της και να δημιουργήσει απευθείας σχέση», είπε ο Γκουαϊδό σε συγκέντρωση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας το Σάββατο. «Είπαμε από την αρχή ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να εντείνουμε την πίεση», πρόσθεσε.

Η USSOUTHCOM και ο Βέκιο δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν πει επανειλημμένα ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» για να αποπεμφθεί ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει τον Γκουαϊδό μαριονέτα της Ουάσιγκτον που απεργάζεται την ανατροπή του με πραξικόπημα. 

Η SOUTHCOM ανέφερε μέσω Twitter την Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει πώς θα μπορούσε να «υποστηρίξει» τους αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων που θα «αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη» της Βενεζουέλας. Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

O υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο δήλωσε ότι σκάφος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας, προσθέτοντας ότι το Καράκας δεν «το αποδέχεται» αυτό. Εκπρόσωπος της SOUTHCOM είπε την Παρασκευή ότι το σκάφος εκτελεί αποστολή «εντοπισμού ναρκωτικών και παρακολούθησης» σε «διεθνή ύδατα» στην Καραϊβική Θάλασσα από την 9η Μαΐου.

 

 naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα