Bild: Η Τουρκία ακυρώνει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία

Bild: Η Τουρκία ακυρώνει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία

Η Τουρκία θα ακυρώσει την παραγγελία του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Μπιλντ.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η κρίση της λίρας προφανώς κάνει τον Ερντογάν να αλλάξει γνώμη. Όπως μαθαίνει η Μπιλντ από διπλωματικούς κύκλους στην Άγκυρα, η συμφωνία για το αντιπυραυλικό σύστημα μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας δεν θα πραγματοποιηθεί».

Στην συνέχεια, η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις ανώνυμου υψηλόβαθμου διπλωμάτη στην Άγκυρα, ο οποίος και σημειώνει ότι «η οικονομική κρίση στην Τουρκία αυξάνεται, εξαιτίας της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν. Δεν θα υπάρξει παράδοση των S-400 τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κυρώσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον, οι οποίες σε συνδυασμό με την τρέχουσα κρίση της λίρας θα σήμαινε την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας».

Στο ίδιο δημοσίευμα, παρατίθενται δηλώσεις του Γερμανού Πρέσβη στην Τουρκία, Μάρτιν Έρντμαν, που αναφέρει πως «θέλουμε η Τουρκία να μείνει στενά συνδεδεμένη στη δυτική συμμαχία και για τον λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι σχετικά με την αγορά των S-400».

Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως οι δηλώσεις Έρντμαν έγιναν παρουσία στου Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου του Προέδρου Ερντογάν.

Επιπρόσθετα σημειώνεται πως «τα ανωτέρω σημαίνουν πως ο Ερντογάν το παρατράβηξε. Η κακή οικονομική κατάσταση τον αναγκάζει να μεταβάλλει τα σχέδια του. Τώρα πρέπει για ακόμη μια φορά να προσεγγίσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τραμπ και τους άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ, ενόψει και των προγραμματισμένων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του κόμματος του».

Αναφορά γίνεται και στην κακή εξέλιξη της τουρκικής οικονομίας και την πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου, γράφοντας συγκεκριμένα «οι επενδυτές ανησυχούν πως η χώρα θα αντιμετωπίσει εβδομάδες αστάθειας μέχρι τις εκλογές της 23ης Ιουνίου».

Πάντως, ο επικεφαλής επικοινωνιακής στρατηγικής του Τούρκου προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν διέψευσε το δημοσίευμα. Σε ανάρτησή του και απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο της Bild έγραψε: «Αγαπητέ Julian. Οι πηγές σου είναι λάθος. Άκουσέ το από εμένα: Η παραγγελία των S-400 είναι τελειωμένη υπόθεση».

 

ΚΥΠΕ / Παντελής Βαλασόπουλος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα