Αλβανία : Ξηλώνουν πάλι τις δίγλωσσες πινακίδες στον δήμο Φοινίκης

Αλβανία : Ξηλώνουν πάλι τις δίγλωσσες πινακίδες στον δήμο Φοινίκης

Χάος συνεχίζει να επικρατεί με την υπάρξη δίγλωσσων πινακίδων στον δήμο Φοινίκης της Αλβανίας.

Έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποξήλωση δίγλωσσων πινακίδων στον δήμο Φοινίκης, οπού κατοικεί και μειονότητα Ελλήνων,   η Αρχή Συντήρησης του Οδικού Δικτύου, προχώρησε σε τοποθέτηση νέων, στις οποίες, όμως, σε αντίθεση με τις πρώτες, τα αλβανικά αποτελούν πρώτη γλώσσα και τα ελληνικά δεύτερη. 

Συγκεκριμένα οι αρχικές πινακίδες είχαν τοποθετηθεί πριν λίγες μόλις ημέρες και έγραφαν τα ονόματα των χωριών στα ελληνικά και τα αλβανικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο των μειονοτήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Μάλιστα, στο χωριό Κρανιά σημειώθηκε εμπλοκή με την αστυνομία, που περιφρουρούσε τα συνεργεία που εκτελούσαν την επιχείρηση. 

Έτσι συνεργεία αφαίρεσαν πινακίδες στις οποίες αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών στα αλβανικά και τα ελληνικά.

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα» στα Τίρανα, στην οποία παρευρίσκονταν και πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε., η αρχική αφαίρεση των δίγλωσσων πινακίδων πραγματοποιήθηκε για γραφειοκρατικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν είχαν λάβει σχετική άδεια και δεν τηρούσαν τις οδικές προδιαγραφές.

Τα μεσάνυχτα, λοιπόν,  οι δίγλωσσες πινακίδες επανατοποθετήθηκαν αρχικά στην αλβανική γλώσσα και στη συνέχεια στα ελληνικά.

Σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν μπροστά σε νέα πρόκληση αφού άγνωστοι - προφανώς Αλβανοί εθνικιστές - βανδάλισαν κάποιες από τις δίγλωσσες πινακίδες που βρίσκονται επί του οδικού άξονα Αγ. Σαράντα- Αργυροκάστρου. 

Είναι γνωστό ότι Αλβανοί εθνικιστές προχωρούν καθημερινά σε βανδαλισμούς δίγλωσσων πινακίδων όπου αυτές υπάρχουν. 

Έτστι ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου, τίθεται για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο του αλβανικού εθνικισμού μετά από μια προκλητική ενέργεια των εκπροσώπων του.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα