Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ. Τη στήριξη του ΝΑΤΟ ζητεί ο Ερντογάν

Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ. Τη στήριξη του ΝΑΤΟ ζητεί ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΝΑΤΟ θα στηρίξει τους ισχυρισμούς της χώρας για τα δικαιώματα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

Μιλώντας στη σύσκεψη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τους εταίρους του Μεσογειακού Διαλόγου και παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία έχει αναπτύξει σχέσεις με άλλες χώρες στην περιοχή και οι περιφέρειες είναι συμπληρωματικές και όχι εναλλακτικές μεταξύ τους».

Επιπλέον ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για τους S-400 απορρίπτοντας τα επιχειρήματα ότι ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων σημείνει ότι η Τουρκία αναζητά «ενναλακτικούς δειθνείς δεσμούς».

Αιχμηρή απάντηση του τουρκικου ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ

«Οι αμερικανικές θέσεις είναι εκτός πραγματικότητας καθώς αφορούν την υφαλοκρηπίδα της ίδιας της Τουρκίας», απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις ΗΠΑ και στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση στην τουρκική ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ «οι σχετικές συνθήκες που υπογράφει η Λευκωσία με ξένες χώρες δεν δεσμεύουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ξένες κυβερνήσεις ότι μια από αυτές τις συμφωνίες παραβιάζει τα δικά της δικαιώματα στην περιοχή. Ομοίως, η Τουρκία ανακοίνωσε την υφαλοκρηπίδα της στην περιοχή στη διεθνή κοινότητα και την κατέγραψε επίσης στα Ηνωμένα Έθνη. Στην περιοχή, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι συμφωνίες καθορισμού της υφαλοκρηπίδας με δίκαιο τρόπο».

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας τονίζει πως «τρίτες χώρες δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια ούτε να επιχειρούν να οριοθετήσουν από που θα περάσουν τα θαλάσσια σύνορα βάζοντας τον εαυτό τους στη θέση του διεθνούς δικαστηρίου» επισημαίνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Με βάση αυτήν την υπόθεση η Άγκυρα απορρίπτει το αμερικανικό ανακοινωθέν και τονίζει ότι δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια στιγμή, στην κατάθεση συντεταγμένων για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της μέσης γραμμής. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι διπλωματικές υπηρεσίες προχώρησαν στην ετοιμασία του σχετικού φακέλου με τις συντεταγμένες και τον κατέθεσαν στα Ηνωμένα Έθνη το Σάββατο.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του «Πορθητή» σε συνεργασία με άλλα κράτη, ενώ ενημέρωσε ότι το Σάββατο συγκαλείται από τον Πρόεδρο σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.

 Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στη χτεσινή ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ταχθεί με το μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Ανάλογες θέσεις έχουν υιοθετήσει η ΕΕ και η Μεγάλη Βρετανία.

ΕΕ: Η θέση μας είναι ξακάθαρη

Στο μεταξύ, σε τοποθέτηση της η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε δημόσια τη δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου, ότι θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη.

«Εχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο” (Μάρτιος 2018)», δήλωσε η Μ.Κοτσίγιανιτς και σημείωσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις και της ζητά να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση για ανάληψη κατάλληλης δράσης σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπλέον, αποσύρει τα πλοία της από την Κυπριακή ΑΟΖ καλεί την Τουρκία και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Σε ανακοίνωση του ο κ. Ταγιάνι εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου σημειώνει.  Προς τούτο, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου. “Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβεί σε έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της.

“Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνω την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Μήνυμα στήριξης προς την Κύπρο για το θέμα της ΑΟΖ από τον Ταγιάνι

Κατρούγκαλος: Υπό έλεγχο η κατάσταση

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο News 247, o υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι οι κινήσεις της Άγκυρας είναι συμβολικές και θα γίνουν μπούμερανγκ εναντίον της. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι «η αποστολή του Φατίχ στην κυπριακή ΑΟΖ προσπαθεί να αντιδράσει στη σημαντική πρόοδο που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο ως προς την προώθηση, μέσω του δικαίου της θάλασσας, οριοθέτησης ΑΟΖ, συνεργασιών μεταξύ των κρατών, με κατεξοχήν παράδειγμα τον αγωγό EASTMED».

Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, η Άγκυρα δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει από μόνη της σε εξορύξεις.

 Το μήνυμα της Κύπρου

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία απειλεί να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης αν συνεχιστούν οι έρευνες του Φατίχ. «Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας. Ως εκ τούτου «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους», αναφέρεται στο μήνυμα που εξέπεμψε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: Sputnik, Πολίτης, ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα