Βενεζουέλα: Έτοιμοι να αμυνθούμε αν μας επιτεθούν οι ΗΠΑ

Βενεζουέλα: Έτοιμοι να αμυνθούμε αν μας επιτεθούν οι ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα είναι «έτοιμη» να αντισταθεί σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας Χόρχε Αρεάσα στη Μόσχα, την επομένη μιας συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Το πρώτο είναι η διπλωματία, ο διάλογος, η ειρήνη», αλλά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν τη στρατιωτική οδό, έχουμε μια ένοπλη δύναμη, έναν λαό, μια εθνική πολιτοφυλακή που θα είναι ικανές όχι μόνο να αντισταθούν και να δώσουν μάχη, αλλά και να νικήσουν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Ας κάνουμε διάλογο!» προέτρεψε λέγοντας πως «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει διάλογο μαζί μας γιατί δεν έχει την άδεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι τεταμένη έπειτα από μια αποτυχημένη στρατιωτική εξέγερση, στην οποία είχε καλέσει ο Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί προσωρινός πρόεδρος της χώρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 50 άλλες χώρες.

Οι αμερικανικές αρχές εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα πολυμέτωπη επίθεση προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος, αν χρειαστεί, να δώσει εντολή στον αμερικανικό στρατό να επέμβει στη Βενεζουέλα.

Χθες Κυριακή ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να «εγκαταλείψουν τα ανεύθυνα σχέδιά τους και να ενεργήσουν αποκλειστικά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για «τις συνέπειες οποιασδήποτε απερίσκεπτης ενέργειας».

Ο Μάικ Πομπέο υπογράμμισε από την πλευρά του πως οι Ρώσοι «πρέπει να φύγουν» από τη Βενεζουέλα, προσθέτοντας πως «όλες οι χώρες που επενέβησαν στο δικαίωμα του βενεζουελάνικου λαού να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα πρέπει να φύγουν».

Λέγοντας πως το Καράκας θα αναπτύξει «εναλλακτικά μέσα στα συστήματα οικονομικών ανταλλαγών με τους Ρώσους και Κινέζους συμμάχους του προκειμένου να «παρακάμψει τον αμερικανικό αποκλεισμό», ο Χόρχε Αρεάσα δήλωσε ότι μια αντιπροσωπεία από τη Βενεζουέλα θα βρίσκεται στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης τον Ιούνιο, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη συμμετοχή (και) του προέδρου Μαδούρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα