Ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ - Άγκυρα προς ΗΠΑ και ΕΕ: Μην ανακατεύεστε - Θα κάνουμε έρευνες

Ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ - Άγκυρα προς ΗΠΑ και ΕΕ: Μην ανακατεύεστε - Θα κάνουμε έρευνες

Η Αγκυρα «τραβάει το σχοινί» στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και με αφορμή την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, απαντά με οργισμένη ανακοίνωση κατά των ΗΠΑ και «τρίτων χωρών», καλώντας τους να μην ανακατεύονται!

Η Τουρκία έστειλε μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, με αιχμηρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υποστηρίζει πως οι αμερικανικές θέσεις είναι εκτός πραγματικότητας καθώς αφορούν την υφαλοκρηπίδα της ίδιας της Τουρκίας.

Κάλεσε παράλληλα τις «τρίτες χώρες» να μην ανακατεύονται επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια, ούτε να επιχειρούν να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες και σύνορα, και επισημαίνει πως έχει καταστήσει σαφή την θέση της όσον αφορά τα δικαιώματά της στην περιοχή.

Η Άγκυρα σημειώνει δε πως με την στάση της προασπίζεται τα δικαιώματα των τουρκοκύπριων, καταγγέλλοντας εκ νέου πως ο πληθυσμός των κατεχόμενων δεν λαμβάνεται υπόψη από την Λευκωσία.

Νέο αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Αγκυρα

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 72 ώρες μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάννον αρμοδίου για θέματα Ενέργειας να αποφευχθεί κάθε κίνηση που συμβάλλει στην αύξηση της έντασης στην περιοχή, επανήλθε - ύστερα από ερώτηση του real.gr - με ανακοίνωση της εκπροσώπου, Μόργκαν Ορτάγκους  και κάλεσε  σε πιο σκληρό τόνο την Αγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει την προειδοποίηση στην Τουρκία περί ΑΟΖ

«Δεν θα προβούμε σε εικασίες σχετικά με την κατάλληλη απάντηση», στην οποία αναφέρθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι στο μήνυμά της προς την Τουρκία το Σάββατο, και την προειδοποίηση να απέχει από κάθε παράνομη ενέργεια στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, δήλωσε σήμερα η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Μάγια Κοτσίγιανιτς.

Η Μ.Κοτσίγιανιτς, κληθείσα από το real.gr να διευκρινίσει και να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την συγκεκριμένη φράση στην επίσημη δήλωση του Σαββάτου, σημείωσε ότι δεν θα μπει σε εικασίες και επεσήμανε ότι "οι διπλωματικές επαφές και η σχετική εμπλοκή θα συνεχιστεί".

Προκλητικό δημοσίευμα της Yeni Safak

Οι S-400 θα τοποθετηθούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για να ελέγχουν την Ελλάδα και τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου, υποστηρίζει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak με πρωτοσέλιδο τίτλο ‘Να ο λόγος του πανικού για τους S-400.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα