Άγκυρα προς ΗΠΑ και ΕΕ: Δεν αναγνωρίζουμε την κυπριακή ΑΟΖ. Θα συνεχίσουμε τις έρευνες

Άγκυρα προς ΗΠΑ και ΕΕ: Δεν αναγνωρίζουμε την κυπριακή ΑΟΖ. Θα συνεχίσουμε τις έρευνες

Η Άγκυρα απαντάει στις ΗΠΑ και αναφέρει πως η ανακακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ ᾽᾽δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα᾽᾽ και καλεί την Ουάσιγκτον να μην ανακατευτεί στις εξελίξεις ως τρίτη χώρα.

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ᾽᾽η Τουρκία το 2004 έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα᾽᾽ 

᾽Η Άγκυρα αναφέρει πως ᾽᾽από την ημερομηνία αυτή δεν ισχύουν οι συμφωνίες για την ΑΟΖ, τις οποίες έχει κάνει η ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις γειτονικές χώρες και δεν έχουν ισχύ και για τους Τουρκοκύπριους. Παράλληλα έχει αναφερθεί πως μια συμφωνία παραβιάζει και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας και αυτό το έχουμε αναφέρει στη διεθνή κοινότητα. Επίσης η Τουρκία έχει αναγγείλει την υφαλοκρηπίδας της στη διεθνῆ κοινότητα και την έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη᾽᾽

Η Τουρκία απαντάει στις ΗΠΑ και αναφέρει πως ᾽᾽όταν επικρατούν οι συνθήκες αυτές είναι απαράδεκτο τρίτες χώρες να παριστάνουν τα διεθνή δικαστήρια και α προσπαθούν να καθορίσουν το σημείο που θα διασχίζουν τα θαλάσσια σύνορα. Στα πλαίσια αυτά το κάλεσμα των ΗΠΑ δεν είναι αποδεκτό στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δημιουργική η στάση του, καθώς κάνουν κάλεσμα στην Τουρκία για περιοχή την οποία η ελληνοκύπριου δηλώνουν πως έχουν δικαιώματα ενώ δεν υπάρχει συμφωνία καθορισμού περιοχών.

Τα ερευνητικά πλοία μας και τα γεωτρύπανα μας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις έρευνες τους στις περιοχές που έχει δώσει η κυβέρνηση μας το 2009 και το 2012 στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.

Με τον ίδιο τρόπο όσο οι  ελληνοκύπριου δεν εντάσσουν τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι , στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για τις πηγές των υδρογονανθράκων  και δεν τερματίσουν τις μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων, τόσο η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της.’’ 

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης την ξεκάθαρη θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκυριάκο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποίησει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ», είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να «δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απάντηση» της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες» καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι «διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα