Βενεζουέλα: Μάχη για τον έλεγχο του στρατού μεταξύ Γκουαϊδό και Μαδούρο

Βενεζουέλα: Μάχη για τον έλεγχο του στρατού μεταξύ Γκουαϊδό και Μαδούρο

Μάχη για τον έλεγχο του στρατού δίνουν Χουάν Γκουαϊδό και Νικολάς Μαδούρο, τέσσερις μέρες μετά το ανεπιτυχές κάλεσμα του αρχηγού της αντιπολίτευσης για στρατιωτική εξέγερση.

Μέχρι στιγμής, ο κύριος όγκος του στρατού δείχνει να παραμένει στο πλευρό του Νικολάς Μαδούρο, που κάνοντας προχθές και επίδειξη ισχύος βρέθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες στρατιώτες.

Οι υποστηρικτές του Γκουαϊδό μετέβησαν «ειρηνικά» αλλά σε μικρό αριθμό προς τα στρατόπεδα για να ζητήσουν για μια ακόμη φορά από τον στρατό της χώρας να πάψει να στηρίζει τον πρόεδρο. Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε τα στρατεύματα να είναι «έτοιμα» σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης.

«Στόχος είναι να μεταφέρουμε το μήνυμά μας χωρίς να υποπέσουμε σε αντιπαράθεση, ούτε προκλήσεις», έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter. Ο Γκουαϊδό κάλεσε τους Βενεζουελάνους να δώσουν φυλλάδιο στους στρατιώτες, με στόχο να τους πείσουν να γυρίσουν την πλάτη στον Μαδούρο.

Πάντως, τη φύλαξη των στρατοπέδων είχε αναλάβει η αστυνομία και μέλη της Εθνικής Βολιβαριανής Φρουράς εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν και να δώσουν τα φυλλάδια στους στρατιώτες.

Ο Γκουαϊδό παραδέχθηκε ότι υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του

Ο Γκουαϊδό, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post φάνηκε να παραδέχεται ότι υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του στην αποτυχημένη στρατιωτική εξέγερση. «Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες για να την στηρίξουμε, για να στηρίξουμε το σύνταγμα», δήλωσε.

Ωστόσο, ο Μαδούρο ζήτησε από τους στρατιωτικούς να «είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα με τα όπλα στο χέρι αν μια ημέρα η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία αποτολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη μας, αυτό το ιερό έδαφος». Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα τιμωρήσει τους προδότες, που μετείχαν στην αποτυχημένη εξέγερση της Τρίτης.

Περίπου 25 στρατιώτες που έχουν ταχθεί στο πλευρό του Γκουαϊδο έχουν ζητήσει άσυλο στις πρεσβείες της Βραζιλίας και του Παναμά.

Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στο Καράκας

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βενεζουέλας, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη χτες το πρωί κοντά στο Καράκας. Από τη συντριβή βρήκαν τραγικό θάνατο επτά επιβαίνοντες.

Το ελικόπτερο πραγματοποιούσε πτήση από την πρωτεύουσα με προορισμό την δυτικοκεντρική πολιτεία Κοχέντες όταν συνετρίβη κοντά στην πρωτεύουσα, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας πως οι αρχές ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και δήλωσε: «Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη για αυτό το συμβάν και εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα