Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ. Ομαδικά "πυρά" στην Τουρκία

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ. Ομαδικά "πυρά" στην Τουρκία

Με καταιγιστικά "πυρά" απάντησαν Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος και ΕΕ στη νέα τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την έκδοση Navtex και την παρουσία του πλωτού γεωτρύπανου Fatih (Πορθητής), το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της ΑΟΖ από τις επόμενες μέρες μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε απόσταση περίπου 45 ναυτικών μιλίων δυτικά των ακτών του Ακάμα.

Ομόφωνη καταδίκη Ελλάδας - Κύπρου

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. 

Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά της η Κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει την επιχειρούμενη εκ μέρους της Τουρκίας γεώτρηση και αναφέρει ότι η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας συνιστά σοβαρότατη, κατά το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρει ότι «έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών εντός του πεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός για μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί κόστος για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, συνέχεια αναμένεται να δοθεί στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους. Εξάλλου, η τουρκική κίνηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και η Λευκωσία είχε κάνει την κατάλληλη προεργασία για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη, όπως φανερώνουν και τα γρήγορα αντανακλαστικά της ΕΕ, που εξέδωσε το Σάββατο άμεσα  ανακοίνωση.

Αίγυπτος: Κατάφωρη παραβίαση

Ως μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτηρίζει και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίζει δραστηριότητες της Τουρκίας. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου, το Κάιρο κάνει λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».

Λάβρος κατά της Τουρκίας και η Μογκερίνι

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, καθώς επίσης και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ έστειλαν έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία εκφράζοντας τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Οπως αναφέρεται, «τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα  τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό πλαίσιο «καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια» και προσθέτει ότι η ΕΕ «θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».

Επιμένει η Άγκυρα: Νόμιμα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο

Αμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας και σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έστρεψε τα "πυρά" του στη Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την εξίσωση ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Απορρίπτουμε τη δήλωση που έκανε σήμερα η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον».

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει την Τουρκία ως «συνιδιοκτήτη» της Κύπρου επισημαίνοντας παραβλέψεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης:

«Στην πραγματικότητα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν απέφυγε να υπονομεύσει ανόμοια την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του Κυπριακού νησιού, απορρίπτοντας κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας στις μονομερείς της δραστηριότητες στην περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις μας».

«Θα είναι λογική προσέγγιση και θα αποτρέψει την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες εκτός της περιοχής αναγνωρίσουν το γεγονός ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την εξίσωση ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να σταματήσουν παρέχοντας άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση», αναφέρει ακόμα το Τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Επιπλέον, όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν».

Που ξεκινά έρευνες η Τουρκία

Ο «Πολίτης» αναφέρει ότι τουρκική γεώτρηση δεν προγραμματίζεται στο νότιο μέρος της ΑΟΖ και τα 13 τεμάχια που έχουν οριοθετηθεί με συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Σύμφωνα με τη Navtex της Τουρκίας, η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί κοντά στο τεμάχιο 6, αλλά εντός του βόρειου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οριοθετήθηκε με νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν ενημερώθηκε σχετικά ο ΟΗΕ μέσω κατάθεσης των συντεταγμένων της περιοχής αυτής, για να μην κατηγορηθεί ότι προκαλεί όξυνση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει έντονα πως το γεγονός ότι δεν έχει οριοθετηθεί το βόρειο μέρος της ΑΟΖ μέσω συμφωνιών με επηρεαζόμενα γειτονικά κράτη (μεταξύ των οποίων και η Τουρκία) δεν της περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα επί αυτής της ζώνης και δεν δικαιολογεί, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (την οποία δεν υπέγραψε η Τουρκία), οποιεσδήποτε τουρκικές διεκδικήσεις.

Έντονο παρασκήνιο

Σύμφωνα με τον «Πολίτη» τα τελευταία 24ωρα είναι σε εξέλιξη ενα έντονο παρασκήνιο για παρεμπόδιση της τουρκικής γεώτρησης μέσω της αποτροπής της παροχής εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών από μεγάλες εταιρείες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει προ πολλών μηνών, με εμπλοκή διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, ωστόσο οι τουρκικές προετοιμασίες συνεχίστηκαν και κατέληξαν σήμερα σε μεταφορά του Fatih εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Κυπριακές κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν αμφιβολίες κατά πόσον η ΤΡΑΟ είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση, αν και κάποιες πληροφορίες ήθελαν ξένη εταιρεία, όχι από τις μεγάλες του τομέα, να έχει συμβληθεί με την τουρκική εταιρεία για υποστήριξη της γεώτρησης.

Οι ίδες πληροφορίες σύμφωνα με τον «Πολίτη» μιλούσαν για αγορά από την τουρκική ΤΡΑΟ των τριών υποστηρικτικών πλοίων (τα βάφτισαν Siem Korkut, Siem Altan και Siem Sancar) που συνοδεύουν το Fatih, προκειμένου να ξεπεράσουν τον σκόπελο της άρνησης της ιδιοκτήτριας εταιρείας να συνδράμει επίσημα στις προσπάθειες. Την Παρασκευή έγιναν προσπάθειες από κυπριακής πλευράς να παρεμποδιστεί η χρήση των πλοιαρίων αυτών μέσω διαβημάτων προς τις χώρες των οποίων τη σημαία χρησιμοποιούν. 

Καταδίκη της "διπλωματίας της κανονιοφόρου" από τη ΝΔ

«Καταδικάζουμε τη "διπλωματία της κανονιοφόρου" που υιοθετεί η 'Αγκυρα. Η Τουρκία αυτο-αποκλείστηκε από τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί ούτε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας θέλει να εφαρμόσει, ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ πρόσθεσε:

Τώρα με προκλήσεις και διαρκή ένταση επιχειρεί να επιβάλλει την παρουσία της. Υποσκάπτει έτσι την περιφερειακή σταθερότητα, παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας και προκαλεί προβλήματα στην Ατλαντική Συμμαχία. Γι ´αυτό απορρίπτεται από τα κράτη της περιοχής και δεν είναι αποδεκτή από την ΕΕ. Από τις δηλώσεις για δήθεν "ούτε ένα πρόβλημα με τους γείτονες" φτάσαμε στην πολιτική "ούτε ένας γείτονας χωρίς πρόβλημα"».

Ο βουλευτής της ΝΔ συμπλήρωσε:

«Η Διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει χωρίς καθυστέρηση, στέλνοντας στην 'Αγκυρα τα κατάλληλα σαφή μηνύματα. Οι προκλήσεις πρέπει άμεσα να σταματήσουν. Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως και πλήρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους. Μόλις πριν δύο ημέρες στη Νέα Υόρκη ενημερώθηκε εκτενώς για τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες μας και η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πολίτης, ΚΥΠΕ, thetoc

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα