Γερμανία: Φόβοι για ξέσπασμα βίας από 12.700 νεοναζί

Γερμανία: Φόβοι για ξέσπασμα βίας από 12.700 νεοναζί

Από τους σχεδόν 24.000 ακροδεξιούς που απαρίθμησε το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας το 2017, οι 12.700 εξ αυτών είναι διατεθειμένοι να καταφύγουν στη βία, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ).

Τα στοιχεία αυτά, που περιήλθαν σε γνώση της NOZ, δόθηκαν από το υπουργείο έπειτα από αίτημα του φιλελεύθερου κόμματος FDP.

Την Τετάρτη, Πρωτομαγιά, μια νεο-ναζιστική πορεία διοργανώθηκε από το κίνημα «Ο τρίτος δρόμος» στην πόλη Πλάουεν στο κρατίδιο της Σαξονίας. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές φορούσαν μπλούζες με στάμπα "Επαναστατικός Εθνικός Σοσιαλιστής", ενώ κρατούσαν σημαίες και έπαιζαν τύμπανα.

«Αν νεοναζί διαδηλώνουν στους δρόμους μας και υπάρχουν πάνω από 12.000 ακροδεξιοί εξτρεμιστές, έτοιμοι να καταφύγουν σε βιαιοπραγίες, τότε δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε και να υποτιμήσουμε το ενδεχόμενο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας», υπογράμμισε χθες Παρασκευή στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Έχουμε το δικαίωμα να μην αφήσουμε τους δρόμους ούτε το διαδίκτυο στους ακραίους της δεξιάς».

Η πορεία που διοργάνωσε «ο τρίτος δρόμος» προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε όλο κρατίδιο, ιδίως λόγω της μη απαγόρευσης της πορείας. Οι τοπικές αρχές εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει κάποια «επίδραση εκφοβισμού» σε αυτήν, εκτίμηση των αρχών που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επέμβαση της αστυνομίας.

«Εάν η κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Σαξονίας επιθυμεί σοβαρά να καταπολεμήσει την άκρα δεξιά, δεν μπορεί να επιτρέπει τέτοιες πορείες», δήλωσε εξοργισμένος ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στην Γερμανία, ο Γιόζεφ Σούστερ.

Η πορεία έστειλε τη Γερμανία πίσω στις πιο σκοτεινές της μέρες, ακόμη όταν η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Ισραήλ. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε «αποτρόπαιες» τις εικόνες της πορείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα