Αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν με έντονο τρόπο οποιαδήποτε ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε μέσω του ΑΝΤ1 ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Νέα Υόρκη με τίτλο “The Eastmed-New York Invenstment Summit Greece-Cyprus-Israel Strengthening ties”.

O Αμερικανός αξιωματούχος, συμμετέχοντας σε συζήτηση με τίτλο  “Εnergy Dimplomacy and the Geopolitical Landscape” κλήθηκε να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 τις προθέσεις της Άγκυρας να προχωρήσει σε διαδικασίες εξόρυξης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, το ερχόμενο καλοκαίρι, κατά πόσο προκαλεί στην Ουάσιγκτον ανησυχία μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή και το ποια θα είναι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης αν η Τουρκία επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Φάνον επανέλαβε την πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζοντας ότι «η αμερικανική πολιτική κινείται εδώ και χρόνια με σεβασμό απέναντι στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους φυσικούς της πόρους. Πιστεύουμε ότι οι φυσικοί της πόροι, συμπεριλαμβανομένων των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα πρέπει να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας. Ακούσαμε μερικές συζητήσεις, στο περιθώριο των οποίων έγινε λόγος για τα ευρήματα και το πώς και πότε θα αξιοποιηθούν και τι σημαίνει στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας, και αυτό μας κάνει αρκετά αισιόδοξους. Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στον διάλογο.

Ο Φράνσις Φάνον  απέφυγε να προσδιορίσει το ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ σε περίπτωση “θερμού επεισοδίου” στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλα έστειλε το μήνυμα του: «Δεν μπορούμε ασφαλώς να προτρέχουμε για το τι είναι πιθανόν να κάνουν οι ΗΠΑ σε τέτοιες εντελώς υποθετικές καταστάσεις. Γενικότερα, ωστόσο, αποθαρρύνουμε έντονα κάθε ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση».

Ερωτηθείς από τον ΑΝΤ1 για και το πώς επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή το γεγονός ότι η  Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέχρι σήμερα ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φάνον, παραδέχθηκε διπλωματικά ότι υπάρχουν «πολιτικά σύννεφα», αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθέως στην Τουρκία. «Δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι που αφορά το Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο διαχειρίζονται οι Αιγύπτιοι ή για το αν υπάρχει πρόβλεψη για την αύξηση ή τη διεύρυνση της συμμετοχής σ’ αυτό. Θα σας ζητήσω να απευθυνθείτε στους ίδιους. Εμείς βλέπουμε αυτήν την περιοχή ανάπτυξης ως μια πολύ καλή ευκαιρία. Μίλησα νωρίτερα για τον βαθμό ενεργειακού ρεαλισμού. Υπήρξαν πολιτικά σύννεφα σε ορισμένα μέρη στην περιοχή αυτή. Εμείς διαβλέπουμε τη δυνατότητα ουσιώδους διαλόγου και ουσιώδους οικονομικής συνεργασίας αν και υπάρχουν αυτά τα διαρκή σύννεφα. Επαναλαμβάνω ότι βλέπουμε την κατάσταση με σχετική αισιοδοξία» κατέληξε ο κ. Φάνον.

Λακκοτρύπης στον ΑΝΤ1: δεν πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να πέσουν στην παγίδα της Τουρκίας

Στο συνέδριο του Economist πήρε μέρος και ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον Φράνσις Φάνον. Σε δηλώσεις στον ΑΝΤ1 μετά το πέρας της εκδήλωσης, κληθείς να σχολιάσει  τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα της Τουρκίας, που επιδιώκει “θερμό επεισόδιο” στην κυπριακή ΑΟΖ.

-         Οι απειλές της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται.

«Οι απειλές και οι προκλήσεις της Άγκυρας ιδιαίτερα εναντίον της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Συμβαίνει από  τότε που αρχίσαμε τις δραστηριότητες  εντός της κυπριακής ΑΟΖ είτε αυτές αφορούσαν τις συμφωνίες οριοθέτησης που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τα γειτονικά κράτη είτε τους γύρους αδειοδότησης είτε τις γεωτρήσεις που έχουν αρχίσει από το 2011 και συνεχίζονται. Αυτό θέλω να τονίσω, ότι συνεχίζονται παρ’ όλες τις προκλήσεις με τα αποτελέσματα που έχετε δει τις τελευταίες εβδομάδες, και αναφέρομαι στην ανακάλυψη μιας αμερικάνικης εταιρείας,  της ExxonMobil. Θεωρούμε ως Κυβέρνηση ότι η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε απρόσκοπτα τον ενεργειακό μας σχεδιασμό».

-         Φτάνουμε όμως σ’ ένα οριακό σημείο, που απειλούν με γεώτρηση το ερχόμενο καλοκαίρι εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ποια θα είναι η αντίδραση και τι μηνύματα παίρνετε από την αμερικανική πλευρά;

«Ακούσατε και τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης (σσ: τον Φράνσις Φάνον) που υποστηρίζει σθεναρά τα δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους. Από εκεί και πέρα ακούσατε ότι προτρέπουν για την αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας  που θα προκαλέσει ένταση. Η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζει διάφορα μέτρα, διαμέσου του Υπουργείου Εξωτερικών, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

-         Φοβάστε  ότι μπορεί να προκληθεί ένα πολεμικό επεισόδιο;

«Δεν το πιστεύω και η αλήθεια είναι ότι και εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε. Αν γίνει κάτι τέτοιο ή προκληθεί ένταση, παίζουμε ακριβώς το παιχνίδι που θέλει η Τουρκία να παίξουμε: της αποσταθεροποίησης. Ο λόγος που προχωρούμε στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς είναι γιατί Ελλάδα και Κύπρος έχουμε δημιουργήσει με τους γείτονές μας ένα κλίμα σταθερότητας και φιλίας. Γνωρίζουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών τους είναι άριστες, οι Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί, είναι ένα τηλεφώνημα μακριά από τον άλλον για να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Αν πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας, εκείνοι που θα χάσουν είναι η Κύπρος και η Ελλάδα».

-         Αν επιχειρήσει η Τoυρκία γεώτρηση ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση της Αθήνας και της Λευκωσίας;

 «Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Εκείνα τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι πολιτικά και νομικά».

-         Στρατιωτικά, με την βοήθεια της Ελλάδας;

«Όχι, δεν θέλω να επεκταθώ σ’ αυτό το θέμα. Το πιο σημαντικό είναι να αποφύγουμε το παιχνίδι της έντασης».

 

 

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα