Σκόπια: Αντίστροφη μέτρηση για τον δεύτερο γύρο των εκλογών

Σκόπια: Αντίστροφη μέτρηση για τον δεύτερο γύρο των εκλογών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια, την Κυριακή 5 Μαΐου.

Στον δεύτερο αυτό γύρο συμμετέχουν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι και η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί αυτός, που την προσεχή Κυριακή συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση, το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40%. Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής κυμανθεί κάτω από το 40%, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με οριακή διαφορά, 0,6% της αντιπάλου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (42,84% έναντι 42,24%), ενώ το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 41,8%, το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Στον πρώτο γύρο συμμετείχε και ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης ("Besa" και "Συμμαχία για τους Αλβανούς") και έλαβε ποσοστό 10,6%.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα