Ρωσία: Ανοιχτή σε νέες συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων με τις ΗΠΑ

Ρωσία: Ανοιχτή σε νέες συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων με τις ΗΠΑ

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, σχολιάζοντας δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί μια άλλη συμφωνία για τον έλεγχο των όπλων με τη Μόσχα και το Πεκίνο, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην πιθανότητα νέων συμφωνιών για τον έλεγχο των όπλων αλλά ότι δεν υπάρχουν σχετικές διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, η Washington Post έγραψε την Πέμπτη ότι ο Τραμπ κάλεσε την κυβέρνησή του να προετοιμάσει μια κίνηση προς την κατεύθυνση μιας νέας συμφωνίας για τον έλεγχο των όπλων με τη Ρωσία και την Κίνα εξαιτίας του υψηλού κόστους της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών του 21ου αιώνα.

Ο Ουσακόφ, σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν σήμερα από την ρωσική κρατική τηλεόραση, είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες γι αυτό το θέμα.

«Καταρχάς θα πρέπει να τιμήσουμε τις υπάρχουσες συμφωνίες (για τον έλεχγο των όπλων). Είμαστε επίσης έτοιμοι για νέες αλλά γι αυτό απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις και δυστυχώς μέχρι τώρα καμία πλευρά δεν έχει ξεκινήσει κάτι τέτοιο».

Οι δηλώσεις του Ουσακόφ ήταν πιο αισιόδοξες σε σχέση με εκείνες ενός εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο οποίος χθες απέρριψε τις προτάσεις του Τραμπ για τον πυρηνικό αφοπλισμό χαρακτηρίζοντάς τες «μη σοβαρές».

Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον είναι τεταμένες και αμφότερες οι χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν από την Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF) που υπεγράφη το 1987 προκαλώντας φόβους για μια νέα ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών.

 

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα