Σκόπια: Κάτω από τη μονάδα η διαφορά στις προεδρικές εκλογές

Σκόπια: Κάτω από τη μονάδα η διαφορά στις προεδρικές εκλογές
Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών,που διεξήχθη χθες, με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία είναι η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, με καταμετρημένο το 99,96% των ψήφων ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 42,85% (323.846 ψήφους), ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έλαβε ποσοστό 42,24% (319.240 ψήφους).
 
Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκέντρωσε ποσοστό 10,57% (79.915 ψήφους).
 
Ο νέος (ή η νέα) πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, την 5η Μαΐου, εφόσον το ποσοστό της συμμετοχής στη διαδικασία ξεπεράσει το 40%. Όλα τα ενδεχόμενα φαντάζουν πιθανά.
 
Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο 56χρονος Πεντάροφσκι, ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.
 
Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.
 
Στον χθεσινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 41,82%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα