Μπαρνιέ: Το brexit χωρίς συμφωνία ποτέ δεν θα είναι απόφαση της ΕΕ

Μπαρνιέ: Το brexit χωρίς συμφωνία ποτέ δεν θα είναι απόφαση της ΕΕ

Σε επαναβεβαίωση των θέσεων των Κρατών Μελών της ΕΕ για τη φύση και τις προϋποθέσεις της όποιας μετάθεσης της ημερομηνίας του Brexit ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, προχώρησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της σύνθεσης του άρθρου 50, του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, σήμερα το πρωί.

Η όποια "επέκταση - παράταση" της διαδικασίας πρέπει "να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό", όπως για μια ακόμη φορά επεσήμανε, σε συνέχεια των αποφάσεων των ηγετών, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Μισέλ Μπαρνιέ και πάλι σε συνέχεια των αποφάσεων των ηγετών κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου πρόσθεσε: "Αν θέλουν να σταματήσουν τη διαδικασία του Brexit, μπορούν να το κάνουν ανακαλώντας το άρθρο 50".

Ο Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε για μια ακόμα φορά ότι το μήκος της όποιας επέκτασης θα είναι ανάλογο του σκοπού και ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η τακτική έξοδος, βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ). "Το no-deal ποτέ δεν θα είναι απόφαση της ΕΕ, αλλά για να αποφύγει το ΗΒ ένα no-deal, το ΗΒ πρέπει να συμφωνήσει σε μια συμφωνία".

Οι 27 έχουν επεναβεβαιώσει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση. Το ίδιο ισχύει και για το περίφημο backstop. Ο Μισέλ Μπαρνιέ διέψευσε μάλιστα πληροφορίες που έφεραν τη Καγκελάριο της Γερμανίας να έχει, σύμφωνα με εικασίες, συμφωνήσει σε ένα όριο 5 ετών για τη χρήση του backstop. Παρομοίως συνεχίζει και ισχύει η υποχρέωση για διεξαγωγή ευρεκλογών.

Οι 27 θα ακούσουν την Τερέζα Μέι, αύριο στις 18:00 τοπική ώρα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές προσανατολίζονται στο να εγκρίνουν παράταση, το εύρως της οποίας θα "κλείσει" επίσης αύριο.

Ο Eπικεφαλής Διαπραγματευτής, περιέγραψε στο Συμβούλιο, σε μορφή ΕΕ-27, την πορεία της διαδικασίας Brexit. Στη βάση αυτή, οι υπουργοί συζήτησαν τα επόμενα βήματα για τπ Brexit πριν από την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) της 10ης Απριλίου.

Σημειώνεται ότι στις 5 Απριλίου η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας περαιτέρω παράταση της περιόδου του άρθρου 50. Πρότεινε την ημερομηνία 30 Ιουνίου 2019, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να προετοιμάζεται για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά τη διάρκεια των εκλογών.

"Στην επιστολή της πρωθυπουργού περιλαμβάνεται "μια ευπρόσδεκτη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να διοργανώσει ευρωπαϊκές εκλογές για οποιαδήποτε παράταση θα ξεπεράσει τις 22 Μαΐου. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο. Αλλά σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σε αυτό το στάδιο. Προκειμένου να αποφασιστεί περαιτέρω παράταση, οι ηγέτες της ΕΕ θα χρειαστούν σαφήνεια από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το σκοπό το", δήλωσε ο Ρουμάνος Υπουργός  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζ.Τσιάμπα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα Κ-Μ η επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους στη συμφωνία απόσυρσης ως τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξασφάλισης ενός τακτικού Brexit. Υπό το φως της αβεβαιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισαν επίσης τη σημασία της συνέχισης των προετοιμασιών για όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σεναρίου χωρίς ΣΑ. 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα