Η Βρετανία ξεκίνησε να εκδίδει διαβατήρια χωρίς την ένδειξη "Ευρωπαϊκή Ένωση"

Η Βρετανία ξεκίνησε να εκδίδει διαβατήρια χωρίς την ένδειξη "Ευρωπαϊκή Ένωση"

Με τις διαφορές να παραμένουν δυσεπίλυτες γύρω από το Brexit και ενώπιον μιας πιθανής νέας αναβολής του, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να εκδίδει νέα διαβατήρια χωρίς την ένδειξη «Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Διαβατήρια σκούρου κόκκινου χρώματος χωρίς τις λέξεις Ευρωπαϊκή Ένωση στο εξώφυλλο τέθηκαν σε κυκλοφορία στις 30 Μαρτίου», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Τα νέα διαβατήρια ξεκίνησαν να εκδίδονται μια μέρα μετά την 29ή Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία είχε αποφασιστεί αρχικά να πραγματοποιηθεί το Brexit.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι τα διαβατήρια με την ένδειξη της ΕΕ «θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή», προκειμένου να «διατεθούν τα αποθέματα». Η παρουσία ή η απουσία της ένδειξης δεν επηρεάζει την δυνατότητα του κατόχου του διαβατηρίου να ταξιδέψει.

Αυτή η συμβολική απόσυρση της ένδειξης της ΕΕ στα νέα διαβατήρια προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτών και αντιπάλων του Brexit.

«Καλό να το γνωρίζετε», είπε σε tweet ο χρήστης το όνομα Garrood. «Πρέπει να το ανανεώσω και δεν μπορώ να περιμένω να δω αυτή την ένδειξη καρκίνωμα να αφαιρείται από το διαβατήριό μου».

«Είμαστε ακόμη στην ΕΕ, γιατί το νέο μου διαβατήριο δεν το αποτυπώνει;», διερωτήθηκε ο χρήστης @SpinHBarone, δηλώνοντας «πραγματικά απογοητευμένος».

Έως το τέλος του έτους, όλα τα νέα διαβατήρια θα επιστρέψουν από το σημερινό σκούρο κόκκινο χρώμα στο σκούρο μπλε, το χρώμα που τυπώνονταν τα βρετανικά διαβατήρια πριν συμβαδίσουν με εκείνα των κρατών μελών της Ένωσης.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ζήτησε μια νέα αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης, η οποία είχε οριστεί αρχικά για τις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι τις 12 Απριλίου, με την επικεφαλής των Συντηρητικών να επιθυμεί μια νέα παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Τερέζα Μέι: Brexit με συμφωνία ή καθόλου Brexit

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε ότι τώρα υπάρχει μία ξεκάθαρη επιλογή ανάμεσα στην έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά συμφωνίας ή στην ματαίωση του Brexit, καθώς προσπαθεί να καταλήξει σε μία συμβιβαστική λύση με το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Observer.

«Επειδή το κοινοβούλιο κατέστησε σαφές ότι θα εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, έχουμε τώρα μία ξεκάθαρη επιλογή: να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μία συμφωνία ή να μην αποχωρήσουμε καθόλου», δήλωσε η Τερέζα Μέι σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως μετέδωσε το ant1news.

 

«Όσο περισσότερο καθυστερήσει αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο ο κίνδυνος να μην αποχωρήσει καθόλου».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα