Τουρκία: Οι S-400 δεν θα φυλάνε μόνο την Τουρκία αλλά και το NATO και την ΕΕ

Μπορεί το ζήτημα αγοράς των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία να την έχει οδηγήσει σε "σύγκρουση" με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όμως η κυβέρνηση του Ερντογάν επιμένει στα γενικότερα οφέλη που θα προκύψουν.

Η Άγκυρα, δια στόματος του εκπροσώπου του κόμματος AKP του Ερντογάν, επεσήμανε πως οι πύραυλοι S-400 δεν θα προστατεύουν μόνο την Τουρκία αλλά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και...τους συμμάχους του NATO.Αναμφίβολα μπορεί κάποιος να διερωτηθεί αν σε αυτές τις χώρες εννοούσε την Ελλάδα, κράτος μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και..σύμμαχος της Τουρκίας εντός του NATO.

Ειδικότερα, ο Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι αγοράζοντας ρωσικά συστήματα S-400, η Τουρκία διασφαλίζει όχι μόνο τη δική της ασφάλεια, αλλά και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

Σημείωσε ότι, αν και είχαν αρχικά εντολή να προστατεύσουν τη χώρα από χτυπήματα προερχόμενα από το έδαφος της Συρίας, τα S-400 θα χρησιμεύσουν για την προστασία των μελών της ΕΕ και των κρατών — μελών του ΝΑΤΟ.

 

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Άγκυρα αναγκάστηκε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της, αφού «κάποιοι συμμάχοι του ΝΑΤΟ» απέσυραν τα συστήματα Patriot από το τουρκικό έδαφος.

 

Ο Ομέρ Τσελίκ, υπενθύμισε ότι εξαιτίας αυτής της κίνησης η Τουρκία δεν είχε τρόπο να αντιμετωπίσει εκτοξεύσεις πυραύλων που προέρχονταν από συριακό έδαφος και ότι κανένας εταίρος δεν είχε κάνει κάποια προσφορά στην Άγκυρα για να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις. 

 

Πηγή: onalert.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα