Τουρκία – Εκλογές: Ο Ερντογάν έχασε την Άγκυρα, χάνει και την Κωνσταντινούπολη

Τουρκία – Εκλογές: Ο Ερντογάν έχασε την Άγκυρα, χάνει και την Κωνσταντινούπολη

Χαστούκι στον Ερντογάν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Μετά την Άγκυρα, τη Σμύρνη, την Αττάλεια και τα Άδανα, χάνει και την Κωνσταντινούπολη. Στο 99,69% της καταμέτρησης ο Εκρέμ Ιμάμογλου να προηγείται με 48,80% και 27.000 ψήφους του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως μιλάμε για μια προσωπική ήττα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Του ανθρώπου που εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή της Τουρκίας ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που πριν από 16 χρόνια έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός και σιγά σιγά συγκέντρωσε στα χέρια του όλες τις εξουσίες.

Ο Ερντογάν πήρε πάνω του (όχι πως μπορούσε να γίνει αλλιώς) την προεκλογική εκστρατεία. Ταξίδεψε ασταμάτητα, έκανε σχεδόν 100 προεκλογικές ομιλίες σε όλη τη χώρα μέσα σε δυο μήνες και φρόντισε να στείλει μήνυμα πως οι εκλογές της Κυριακής ήταν κρίσιμες για την ίδια την «επιβίωση» της Τουρκίας.

Αλλά οι καθημερινές ομιλίες του και η κατά συντριπτική πλειονότητα ευνοϊκή κάλυψη των ΜΜΕ φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, πως δεν ήταν αρκετές για να κερδίσει το κυβερνών AKP δήμους «κλειδιά» όπως η Άγκυρα (που την έχασε μετά από 25 χρόνια), η Αττάλεια, τα Άδανα. Τη Σμύρνη μάλλον δεν την… υπολόγιζε ο Ερντογάν, οι κάτοικοί της δεν του έχουν δώσει ποτέ «ψήφο εμπιστοσύνης».

Πίστευε όμως ότι θα κέρδιζε την πρωτεύουσα και θα επικρατούσε καθαρά στην αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη. Ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μανσούρ Γιαβάς κέρδισε καθαρά στην Άγκυρα (αντίπαλός του ήταν ο Μεχμέτ Οζχασεκί του AKP).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα