Τουρκία: Γιατί οι εκλογές έχουν εξελιχθεί σε ζήτημα επιβίωσης για τον Ερντογάν

Τουρκία: Γιατί οι εκλογές έχουν εξελιχθεί σε ζήτημα επιβίωσης για τον Ερντογάν

Ακόμα κι αν το όνομα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν εμπλέκεται στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγονται σήμερα, Κυριακή, ο τούρκος πρόεδρος δίνει μια από τις πιο σκληρές του εκλογικές μάχες, με φόντο την οικονομική ύφεση που έχει οδηγήσει σε μεγάλη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 56.911.967 ψηφοφόροι ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στις 194.390 κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες(μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι θα ψηφίσουν και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.

Οι κάλπες θα ανοίξουν μία ώρα νωρίτερα στην ανατολική Τουρκία. Από τις 7 το πρωί θα ξεκινήσει η ψηφοφορία σε αυτές τις πόλεις και θα ολοκληρωθεί στις 16:00 ενώ στις υπόλοιπες πόλεις οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν από τις 8 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμαι που θα κλείσουν οι κάλπες. Πρέπει να σημειωθεί ότι με την αλλαγή της ώρας στην θερινή, στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει πλέον διαφορά ώρας με την Τουρκία.

Περίπου 80 δήμοι θα βρεθούν υπό διεκδίκηση, και φυσικά περιλαμβάνονται και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις σε αυτούς, που εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα “ανήκαν” στον Σουλτάνο, όμως πλέον χαρακτηρίζονται από ισχυρές αντιθέσεις. Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία αντιμετωπίζονται ως ένα είδος σφυγμομέτρησης της δημοτικότητας των πολιτικών κομμάτων. 

Παρά το γεγονός ότι η επανεκλογή του μετράει περίπου ένα χρόνο, ο Ερντογάν βλέπει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως ένα δημοψήφισμα. Ως ένα τεστ για την πολιτική ύπαρξή του, με στόχο να πει στην Τουρκία ότι μόνο υπό την δική του ισχυρή καθοδήγηση θα μπορέσει να προστατευτεί απ’ όσα συμβαίνουν τριγύρω.

“Τα γεγονότα που συμβαίνουν τριγύρω αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για απλές αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτές οι εκλογές έχουν εξελιχθεί σε ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα", είχε δηλώσει πριν ένα μήνα σε προεκλογική εκδήλωση.

Το αγκάθι όμως για την... εθνική ασφάλεια της χώρας κρύβεται στην οικονομία. Η τουρκική λίρα κατέρρευσε την περασμένη χρονιά οδηγώντας σε ύφεση. Ο πληθωρισμός έπεσε κατά 20% και εκατομμύρια ανθρώπων είναι αντιμέτωποι με την ανεργία. Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ξένες δυνάμεις για τα προβλήματα της χώρας του όμως ο ίδιος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατάσταση της οικονομίας, η οποία συνδέεται με το γεγονός ότι αντιμετώπισε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως αναφέρει το Politico.

Η ετήσια πορεία του πληθωρισμού σε πίνακα του Politico: 

Η ύφεση της οικονομίας έχει εξελιχθεί σε βασικό παράγοντα των εκλογών. Σε μία έρευνα το 65% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η βασική τους έγνοια είναι αυτό, ενώ πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι θα επηρεάσει την ψήφο τους.

Η ατζέντα Ερντογάν

Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον σε άλλα σημεία.

Η νίκη με κάθε κόστος για τον Ερντογάν τον έχει κάνει να μη σταματάει πουθενά: Από επιδοτήσεις για μείωση τιμών σε λαχανικά με στόχο να αποπροσανατολίσει από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα μέχρι την αναζήτηση εθνικιστικών και συντηρητικών ψήφων με δηλώσεις για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί.

Αντίστοιχα, δεν δίστασε να δείξει το βίντεο από την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία με στόχο να πείσει τα πλήθη της Τουρκίας ότι βρίσκονται υπό επίθεση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Τούρκου προέδρου είναι οι μεγάλες πόλεις, η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη. Στην Άγκυρα ο Ερντογάν έχει αφήσει το σημάδι του με μια σειρά έργων, ενώ και η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μία σημαντική νίκη γι’ αυτόν καθώς αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό χαρτί και όσον αφορά την επιρροή στο δήμο, κυρίως σχετικά με την ανάθεση δημοτικών έργων σε “φίλους” επιχειρηματίες.

Η απώλεια κατά την εκλογική διεκδίκηση των δύο μεγάλων πόλεων, δεν θα χαλαρώσει τον έλεγχο του σουλτάνου στη χώρα, θα είναι όμως ένα πλήγμα στο πολιτικό προφίλ που έχει χτίσει εδώ και 16 χρόνια.

Βέβαια, οι απειλές του Ερντογάν και οι υψηλοί τόνοι αφορούν και το κομμάτι της οικονομίας.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πριν λίγες μέρες πως όσοι στον οικονομικό τομέα αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα περιμένοντας πως η τουρκική λίρα θα πέσει, θα πληρώσουν «πολύ βαρύ τίμημα» και πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται γι' αυτό.

Την περασμένη Παρασκευή η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση πάνω από 4% έναντι του δολαρίου. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση της μέσα σε μια μέρα από τον περασμένο Αύγουστο που εκδηλώθηκε η νομισματική κρίση και δημιουργεί ανησυχίες πως Τούρκοι αγοράζουν περισσότερο ξένο συνάλλαγμα καθώς οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον επιδεινώνονται.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας  σε γράφημα του Politico 

Τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν πως οι καταθέσεις ξένου συναλλάγματος και οι αγορές χρυσού από τούρκους υπηκόους έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ την εβδομάδα μέχρι τις 15 Μαρτίου και οικονομολόγοι είπαν πως αυτό σηματοδοτεί απώλεια εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών, ο Ερντογάν δήλωσε πως «μερικοί» έχουν αρχίσει να προκαλούν την Τουρκία και πως προσπαθούν, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Τουρκία, να μειώσουν την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων.

«Λέγω σ' αυτούς που επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες την παραμονή των εκλογών, ξέρουμε τις ταυτότητές σας. Ξέρουμε τι κάνετε όλοι εσείς. Να γνωρίζετε πως μετά τις εκλογές θα σας στείλουμε βαρύ λογαριασμό», δήλωσε.

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, παρά τις “κορόνες”, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει τις ανησυχίες του τουρκικού λαού στα ενδιαφέροντα που επιθυμεί, από την οικονομία και τις ελλείψεις σε βασικές ανάγκες του λαού του, όπως το να μπορούν να αγοράσουν φαγητό.

Πετυχαίνει το στόχο του ο Τούρκος Πρόεδρος;

Ο αντίπαλος της παράταξης του Ερντογάν υποψήφιος δήμαρχος στην Άγκυρα, Εκρέμ Ιμάμογλου μιλώντας στο Politico απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τούρκου προέδρου ότι οι δημοτικές εκλογές συνδέονται με την επιβίωση της Τουρκίας. “Έχουν να κάνουν με τοπικά ζητήματα”, ισχυρίστηκε.

Μάλιστα, μια 29χρονη νοικοκυρά που συμμετείχε σε προεκλογική ομιλία του Ιμάμογλου σημειώνει στο Politico ότι πρώτη φορά θα ψηφίσει το κόμμα CHP, “Είναι μια στροφή 180 μοιρών για μένα, Δεν φοβάμαι την αλλαγή. Αν δεν μπορώ να πληρώσω τις αγορές μου, τι άλλο έχω να φοβηθώ;”.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως μέχρις στιγμής διχάζουν. Στην Άγκυρα, το αντίπαλο κόμμα του Ερντογάν φαίνεται να βρίσκεται δύο μονάδες, μπροστά, στην Κωνσταντινούπολη, το κυβερνόν κόμμα καταγράφει προβάδισμα κατά μία μονάδα, ενώ αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι τόσο μικρές οι διαφορές που δεν διεξαχθεί κάποιο συμπέρασμα. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα