Brexit: Τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα

Brexit: Τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα

Για τρίτη φορά η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπέστη βαριά ήττα με το Κοινοβούλιο να μην εγκρίνει με ισχυρή πλειοψηφία – και παρά τη δέσμευσή της ότι θα αποχωρήσει από το τιμόνι της διαπραγμάτευσης – την Συμφωνία Αποχώρησης.

Με 344 ψήφους κατά και 286 υπέρ, η Μέι δεν κατάφερε να πείσει τους βρετανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν ένα μέρος της συμφωνίας, χωρίς το κομμάτι που αφορά τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πλέον τα περιθώρια στενεύουν για τη Βρετανία που “έχασε” τη προθεσμία της 22ας Μαΐου και πλέον έχει περιθώριο μέχρι τις 12 Απρίλη να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για το τι μέλλει γενέσθαι

Με τα σενάρια να είναι όλα ανοικτά, από ένα άτακτο Brexit μέχρι πρόωρες εκλογές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι στις 10 Απριλίου θα συνεδριάσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ότι “οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές” και πως “φοβάμαι ότι φτάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή, καθώς απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν στο τραπέζι”.

Από την πλευρά της, η Ευρώπη αναμένει τις αποφάσεις του Λονδίνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό» και πως η Ε.Ε. είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι ο χρόνος αρχίζει να εξαντλείται για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit.

"Πλέον δεν έχουμε πολύ χρόνο για να αποφύγουμε ένα άτακτο Brexit", προειδοποίησε ο Χάικο Μάας σε σύντομη ανακοίνωσή του. "Οι Βρετανοί πρέπει να αποφασίσουν πριν από την 12η Απριλίου πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια".

Νωρίτερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. ανέφερε: “Η Βρετανία θα χρειαστεί να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλει να κάνει αναφορικά με το Brexit έως τις 12 Απριλίου εάν το κοινοβούλιο σήμερα δεν καταφέρει να στηρίξει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ"

Σε ομιλία του στη Βαρσοβία, ο Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι η προθεσμία που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης εκπνέει στο τέλος της σημερινής ημέρας. Εάν χαθεί η προθεσμία, οι ηγέτες έχουν πει στη Βρετανία ότι έχει περιθώριο έως τις 12 Απριλίου για να προτείνει κάποια άλλη στρατηγική.

Η προοπτική να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς μια συμφωνία που να καθιστά ήπια την αποχώρησή της δεν είναι η επιλογή που προτιμά η ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρνιέ, αλλά φαίνεται να γίνεται πιθανότερη.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων

Μία σειρά ψηφοφοριών για τη Βρετανία που πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις αλλά και η έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται τις επόμενες 15 μέρες.

1η Απριλίου: Ένας ακόμη γύρος ψηφοφοριών αναμένεται στη Βρετανία σε διάφορα εναλλακτικά σχέδια για έξοδο από την Ευρώπη, με στόχο να εντοπίσουν αν υπάρχουν συγκλίσεις σε μία συγκεκριμένη πρόταση.

3 Απριλίου: Πιθανόν να συνεχιστούν οι ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο

10 Απριλίου: Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών για να εξετάσουν μια πιθανή παράταση, αν ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο

12 Απριλίου: Ημέρα Brexit: Η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε. αν δεν ζητήσει/ ή δεν γίνει δεκτό κάποιο αίτημα παράτασης

23-26 Μαΐου: Ευρωεκλογές

 

 

Με τη Βρετανία να εμφανίζεται αδύναμη να παρουσιάσει ένα σχέδιο και να απορρίπτει μέχρι στιγμής ότι έχει προταθεί, είναι στο χέρι των Βρυξελλών η λύση. Αν συνεχίσει μάλιστα η Βρετανία να απορρίπτει τις εναλλακτικές για την έξοδό τους, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν αν αποφασίσουν αν θα παρατείνουν το άρθρο 50, μία πρόταση που είναι υπό συζήτηση ή αν θα η έξοδος τελικά γίνει χωρίς σχέδιο.

Η Ευρώπη δηλώνει έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν είναι σίγουρο όμως ποιες θα είναι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για τη Βρετανία. Στο εναλλακτικό σενάριο, και εφόσον δοθεί μακρά παράταση, η Βρετανία υπό προϋποθέσεις θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έχει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια.

Δεύτερο δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές

Πρόκειται για δύο σενάρια που όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται οι πιθανότητές τους. Βέβαια και τα δύο προϋποθέτουν να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μακρά παράταση του Brexit. Μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε το λιγότερο εννέα μήνες προθεσμία στην Βρετανία ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για εκλογές ή για ένα δημοψήφισμα. Σημειώνεται ότι το κόμμα των Εργατικών αμέσως μετά την τρίτη απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το Κοινοβούλιο ζήτησε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

Ήπιο Brexit

Οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες στο βρετανικό κοινοβούλιο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη ίσως κρύβουν το κλειδί ενός “ήρεμου διαζυγίου”. Εφόσον προταθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο η τελωνειακή ένωση και γίνει δεκτό από την Ε.Ε., θα μπορούσε να βελτιώσει σε ένα μεγάλο βαθμό τις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών.

Πτώση της στερλίνας

Μετά την απόρριψη για τρίτη φορά της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η στερλίνα κατέγραψε πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το απόγευμα της Παρασκευής η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος ήταν 1,3029 δολάριο, μισή ώρα μετά την πτώση του στο 1,2978 δολάριο, λίγο πιο χαμηλά τις τελευταίες δυόμισι και πλέον εβδομάδες. Χθες, Πέμπτη στις 21.00 ώρα Γκρίνουιτς η στερλίνα ήταν στο 1,3044 δολάριο.

Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ανταλλασσόταν στις 86,21 πένες για ένα ευρώ, έναντι 86,03 πένες το βράδυ της Πέμπτης.

Παρότι η έκβαση αυτή ήταν αναμενόμενη, οι κίνδυνοι μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, η οποία "έδειχνε πολύ απίθανη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες" αυξάνονται, εκτιμά ο Ντέιβιντ Τσίθαμ, αναλυτής του XTB.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα